Igor Jurić: Sistem Amber alert se ne pokreće sa svakim prijavljenim nestankom, policija zna više nego mi 1Ilustracija - Canva

Devojčica M.M. (13) iz Čačka, koja je nestala pre pet dana je pronađena, saopšeno je iz Policijske uprave u tom gradu. Njen nestanak prijavljen je juče Policijskoj upravi u Čačku.

Korisnici društvenih mreža pitaju se gde je srpski Amber alert „Pronađi me, koji je krajem oktobra pušten u opticaj i zašto šira javnost putem medija i SMS poruka nije obaveštene o nestanku devojčice.

Igor Jurić, jedan od inicijatora Amber alerta u Srbiji, sistema opšte obaveštenosti ukoliko neko dete nestane, kaže za Danas da sistem „Pronađi me“ nije pokrenut zato što postoji razlog za to, sa kojim su nadležne službe upoznate.

– Ne pokreće se sistem za svakim prijavljenim nestankom. Tek kada se ispune kriterijumi. Policija ima određena saznanja i zbog toga se sistem nije pokrenuo, ističe Jurić, dodajući da ne zna sve detalje nestanka.

– Ne znam tačno sve detalje ovog nestanka, ali konkretno znam da dete nije mlađe od sedam godina, da nije dete sa oblikom invaliditeta i oblika autizma ili lakše intelektualne teškoće i da se pouzdano zna da je ugrožen život detetu. Ali u svakom slučaju, policija je ta koja prima prijavu i zna sve okolnosti nestanka. I znaju ono što ne znate vi i ja. Zato nije pokrenut – naglašava Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari