"Pronađi me zvuči kao neki kviz": Kako su reagovali korisnici društvenih mreža na pokretanje srpskog Amber alerta 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnih lica danas je zvanično proradio u Srbiji. Srpski Amber alert koji treba da pomogne da se brže reši nestanak dece zove se „Pronađi me“ i već građanima stižu SMS poruke da je sistem aktivan. Korisnici društvenih mreža hvalili su sistem, ali su imali i zamerke.

Evo kako su reagovali na mrežama:

„Pozdravljam činjenicu da je počeo da radi naš Amber alert! Nažalost, ovaj naziv „Pronađi me“ zvuči nedovoljno ubedljivo, kao neki kviz, kao neka igrica. A u pitanju je jako ozbiljna stvar. Bojim se da ime nije najsrećnije izabrano. Opet se neki marketinški magovi zaigrali“, napisala je spisateljica Jelena Lengold na društvenoj mreži X.

Jedna korisnica ove društvene mreže poželela je da nikome nikada ovaj sistem ne zatreba.

„Stigao mi srpski Amber Alert „Pronađi me“ and I think it’s beautiful što postoji posle tolikih godina borbe za njega. A daj bože da nikome nikad ne zatreba“.

Bilo je onih koji su se tokom dana žalili da nisu dobili SMS poruku od „Pronađi me“, ali i onih kojima je zasmetalo što u dobijenoj SMS poruci nije radio link ka sajtu MUP-a, gde upućuju građane na informacije o sistemu koji treba da pomogne da se nestanci dece brže rešavaju.

Neko je postavio pitanje da li će kada neko noću prijavi nestanak oko 2 sata svima stizati poruke za buđenje. Drugi su ukazivali i na to da bezbednost dece, ipak, treba svima da nam bude prioritet, te da u tome moramo da budemo jedinstveni.

Podsetimo, u slučaju aktiviranja sistema o nestanku maloletnog lica građani će biti obavešteni SMS porukom, prekidom televizijskih i radio emisija, krajronima na auto-putu, aerodromskim, autobuskim i železničkim stanicama. Kakva je tačno procedura oko obaveštavanja javnosti, ko odlučuje o pokretanju sistema i kako mediji u tom trenutku treba da reaguju čitajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari