Igra gluvih telefona između nadležnih službi: Novinarka Sofija Vukajlović o tome zašto raste broj ubijenih žena u Srbiji 1Foto: FoNet/Aleksandar Koković

To što je u prva tri meseca ove godine ubijeno pet žena je, nažalost, dokaz da živimo u društvu koje je potpuno utonulo u nasilje, ocenjuje za Danas Sofija Vukajlović, novinarka FoNeta, koja je i sama bila žrtva porodičnog nasilja.

Vukajlović kaže da ima utisak da se iz godine u godinu pomera granica tolerancije i da društvo i institucije nemaju adekvatnu reakciju na femicid koji, kako ističe, dobija razmere ekstrema.

Podsetimo, od početka 2024. godine u Srbiji se dogodilo pet ubistava žena u partnerskim odnosima. Svih pet femicida desila su se u Vojvodini, poslednji nedaleko od Sombora 27. marta.

– Neshvatanje ozbiljnosti situacije, nezainteresovanost i „igra gluvih telefona“ između nadležnih službi, neki su od razloga zbog kojih broj ubijenih žena raste iz godine u godinu. Sve mere i zakonski okviri su samo „mrtva slova“ ukoliko oni koji su dužni da ih primenjuju ne shvate njihovu važnost. Femicid postaje zločin koji je „nevidljiv“, a postoji ceo niz nečinjenja koji leže u korenu problema – dodaje sagovornica Danasa, komentarišući crnu statistiku.

Vukajlović smatra da nam je potreban sistem za praćenje svih izvršenih femicida koji bi nam omogućio tačne podatke. Takva baza podataka bi, dodaje ona, pomogla da se sistem zaštite i prevencija unapredi.

– Žene koje trpe nasilje nema ko da ohrabri da to nasilje i prijavi, niko se ne bavi obukom ljudi koji bi trebalo da se bave žrtvama, samim tim lakše dolaze do odluke da ostanu uz nasilnika koji će ih na kraju ubiti – ukazuje Vukajlović.

Sa druge strane, Vukajlović navodi da bi i mediji trebalo da promene način izveštavanja o femicidima.

– Zapravo, većina medija o slučajevima femicida izveštava senzacionalistički. Mediji moraju da postavljaju pitanja institucijama i na taj način naprave pritisak da se nešto promeni. Volela bih da kolege novinari shvate da je nakon svakog femicida važno postaviti pitanje zašto su napravili propuste, a ne da pitaju komšije kako je porodica živela pre femicida. Medijski senzacionalizam, zapravo „žrtvuje žrtve“. Ta vrsta izveštavanja dodatno zastrašuje i obeshrabruje žrtve – zaključuje Vukajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari