Iguman Sava Janjić: Zamrznuti konflikt je loše rešenje 1Foto: Архим. Сава - Fr. Sava Janjić /Twitter

Dijalog o normalizaciji odosa između Beograda i Prištine predstavlja put napred, a zamrznuti konflikt je loše rešenje, jer sve što je provelo suviše vremena u zamrzivaču više nije dobro za jelo, izjavio je iguman manastira Dečani Sava Janjić.

Ukoliko se dođe do održivog rešenja, važno je da kosovski Albanci i Srbi ostanu da žive gde su živeli do sada, da ne moraju da se sele, rekao je Janjić, uz konstataciju da se ne radi o mržnji između Srba i Albanaca, već o situaciji koju su stvorii političari i mediji, insistirajući na kreiranju napetosti.

Janjić je naveo da se srpska zajednica na Kosovu ne oseća bezbedno i da tek treba videti kako će se ponašati nova vlada u Prištini.

Potrebno je unaprediti vladavinu prava, ostvariti pomirenje. Taoci smo političara i medija, koji stvaraju probleme, ocenio je Janjić.

Prema njegovim rečima, ideje o razmeni teritorija vode ka devedesetim godinama prošlog veka i stvaranju etnički čistih područja.

Janjić je izjavio da je Kosovo usvojilo izuzetno dobre zakone, vezane i za zaštitu srpskog verskog i kulturnog nasleđa, ali da je potrebno primeniti te propise.

Zbog nemogućnosti primene zakona, teško je zamisliti dugotrajno rešenje, naveo je Janjić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari