Ilir Bitići danas u Tužilaštvu za ratne zločine 1

Ilir Bitići, čija su trojica braće (Ili, Agron i Mehmet) ubijeni 1999. godine u Petrovom Selu u Srbiji, razgovaraće danas sa predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine, a sutra i sa predstavnicima Ministarstva pravde o napretku istrage o odgovornima za ubistvo njegove braće, saznaje Danas.

Američki državljani Ili, Agron i Mehmet Bitići uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, u pokušaju da pomognu Srbima da napuste Kosovo, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora. Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. NJihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu. Od njihovog ubistva prošlo je skoro 19 godina, a Srbija i dalje izbegava da reši ovaj slučaj, štiteći, prema navodima njihove porodice i Fonda za humanitarno pravo, bivšeg policijskog generala Gorana Radosavljević Gurija, koji je sada visoki predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke. Takođe, slučaj braće Bitići je godinama prepreka u odnosima Srbije sa SAD-om.

Nemanja Stjepanović je u nedavnom intervjuu za Danas rekao da se, po do sada obelodanjenim dokazima, zna se da je njihovo ubistvo naredio bivši ministar policije Vlajko Stojiljković, a da je naređenje preneto lancem komandovanja u kojem je bio i Goran Radosavljević Guri, tadašnji rukovodilac obuke policije u Petrovom Selu.

„Iako je zbog toga bio pod istragom, nikada nije optužen ni on, niti neko drugi sa viših nivoa strukture MUP-a, suđeno je samo dvojici nižerangiranih koji su oslobođeni. S druge strane, slučaj je poseban po tome što su braća Ili, Agron i Mehmet Bitići bili američki državljani i SAD od Srbije očekuju da predmet bude procesuiran na pravi način. Ali umesto da se tim povodom nešto preduzme, mi samo imamo obećanja predstavnika naših vlasti i to po pravilu prilikom poseta američkih zvaničnika. Čim oni odu, niko više ne pominje slučaj braće Bitići. Podsećam da je reč o momcima od 21, 23 i 25 godina koji su uhapšeni u Srbiji pri pokušaju da pomognu jednoj romskoj porodici da se skloni sa Kosova na za njih sigurnije mesto – u Srbiju. Dobrotu su platili životom, a njihove ubice i nalogodavci zločina do danas nisu osuđeni“, istakao je Stjepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari