"Imao sam utisak da se spisi predmeta kriju od mene": Zastupnik porodica poginulih u rudniku “Soko” 1Foto: Fonet/Ministarstvo rudarstva i energetike

Zamenik osnovnog javnog tužioca u Aleksincu me je obavestio da je predmet vezan za nesreću u rudniku “Soko” dat na proveru Višem javnom tužilaštvu u Nišu, kaže advokat Bratislav Stojanović koji zastupa porodice svih osam rudara koji su poginuli u nesreći u rudniku “Soko” 1. aprila ove godine.

Aleksinačko OJT je u sredu 27. jula na svom veb- sajtu objavilo da je na osnovu “dokaza i njihove analize” donelo odluku da “nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica” povodom ove nesreće.

Ono je obrazložilo da je tako odlučilo  jer “u radnjama bilo kog lica nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

“Kao opunomoćeni zastupnik porodica, zahtevao sam da ostvarim uvid u spise predmeta, ali mi je zamenik osnovnog javnog tužioca u Aleksincu kazao da ne dolazim jer je predmet dat na proveru VJT u Nišu. Sačekaćemo reakciju VJT. Porodice su nestrpljive pa već hoće da angažuju veštake rudarske struke, kako naše domaće, tako i one iz inostranstva, ukoliko ovde bude otpora”, kaže Stojanović za Danas.

On kaže da porodice nameravaju da podnesu krivične prijave protiv osoba za koje sumnjaju da su odgovorni za nesreću i pogibiju osmoro ljudi.

Preduslov je, međutim, da ostvare uvid u sve spise predmeta, kako bi pouzdano znali šta se dešavalo.

“Ovo je situacija u kojoj te kadija i tuži i sudi, jer je rudnik javno preduzeće, a predistražni i istražni postupak vodi javni tužilac. Na momenat sam imao utisak da se spisi premeta kriju od mene, odnosno od porodica. Ali, ovaj slučaj mora ozbiljno da se istraži i procesuira, kako se ne bi ponovio nekom drugom. Pa i neka zatvore rudnik, ukoliko je nebezbedan”, kaže on.

Pojedini članovi porodica poginulih rudara kazali su prethodno za naš list da je odluka aleksinačkog OJT “sramna”, kao i da će “sami da traže pravdu, kako znaju i umeju, zbog osmoro mrtvih i 12 dece koja su ostala bez očeva”.

Oni su rekli da su njihovi muževi ili očevi, koji su inače slati u neispitani deo rudnika, upozoravali da tu ima i mulja i metana i vode, te da je pitanje trenutka kada će se dogoditi nesreća.

Neki od preživelih rudara su kazali da se danima pre nesreće osećao “miris na pokvarena jaja”, te da je postojala povećana koncentracija dimetil sulfida, koji se održavao na kožu i na oči, zbog čega su tražili medicinsku pomoć.

Upozoravali su nadležne, koji nisu reagovali, a oni su morali da silaze u jamu, rekli su.

Neki od njih su kazali da se više neće vraćati u rudnik.

Ministarstvo rudarstva i energetike je nakon nesreće saopštilo da će biti urađena detaljna istraga, a resorna ministarka Zorana Mihajlović da će njeni rezultati biti javni i da “ništa neće ostati sa strane i ništa neće biti sklonjeno”.

Prema zvaničnom saopštenju, svi rudari u rudniku “Soko” nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana, koja, kako je rečeno, “nije skoro viđena”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari