Kampanja za izbore u Makedoniji koji se održavaju 5. juna zvanično još nije počela, ali su opozicija i vlast počele da preko medija razmenjuju optužbe, a opozicione stranke prijavljuju incidente kojima, kako tvrde, vlast pokušava da zastraši građane. U četiri skopska naselja u utorak uveče su polomljena stakla na izbornim štabovima Socijaldemokratskog saveza, a demoliran je i izborni štab opozicione partije Obedineti za Makedoniju čiji je lider Ljube Boškovski, bivši ministar unutrašnjih poslova koga je Haški tribunal optužio za ratne zločine, a potom oslobodio.


Izborna kampanja zvanično počinje 20 dana pre izbora. Prema prvim najavama političkih partija lider vladajuće VMRO DPMNE i premijer Nikola Gruevski biće nosilac izborne liste u skopskoj izbornoj jedinici. Njegov protivkandidat iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije biće, kako je najavljeno, Radmila Šekerinska. Lider SDSM Branko Crvenkovski za sada se nije izjasnio da li će i gde biti nosilac izborne liste.

Partije imaju još devet dana da sastave izborne liste i dogovore koalicije. I opoziciona SDSM i vladajuća VMRO DPMNE najavile su da će na listama biti i gradonačelnici iz nekoliko opština u kojima pokazuju dobre rezultate. Poslaničke liste treba da budu zatvorene do 5. maja.

Građani Makedonije do 5. maja imaju mogućnost uvida u biračke spiskove, a utvrđuje se i broj građana koji žive u inostranstvu jer će prvi put na ovim izborima glasati i makedonska dijaspora.

Razmena optužbi

Iako predizborna kampanja zvanično još nije počela vlast i opozicija počele su da razmenjuju napade. Vladajuća VMRO DPMNE ovih dana je svim dnevnim listovima distribuirala knjigu „Makedonija više neće stati“ koja predstavlja izveštaj o radu vlade od 2006 do 2011 . Opozicioni SDSM je oštro kritikovao taj izveštaj ocenjujući vladavinu VMRO DPMNE kao period rasipništva i trošenja državnih para. Vladin izveštaj o radu nazvali su „Lažima Nikole Gruevskog“ tvrdeći da košta milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari