Infekcije kovidom 19 prolaze neprimećene 1Foto: EPA-EFE/ Carlos Ortega

U Srbiji se za dijagnostikovanje korona virusa od pre nekoliko dana primarno upotrebljavaju testovi za koje sam proizvođač navodi da se ne mogu koristiti kao „osnovno sredstvo za utvrđivanje ili isključivanje kovida 19“.

Nedovoljna pouzdanost ovih testova u praksi znači da osoba koja je zaražena korona virusom, može da dobije negativan nalaz, i da sa lažnim ubeđenjem da nema koronu nastavi da se ponaša kao i ranije, ne primenjujući nikakve zaštitne mere i samim tim šireći dalje infekciju.

Upravo je ovo bojazan koja ovih dana muči doktore koji pregledaju sve veći broj pacijenta sa sličnim simptomima koji upućuju na korona virus.

Situaciju dodatno komplikuje i činjenica da veliki broj osoba kod kojih postoji sumnja na koronu ne mogu dođi do infektologa ni u jednoj od državnih ustanova.

Prema novom protokolu koji definiše testiranje građana, umesto PCR testova primarno sredstvo u dijagnostici infekcije kovida 19 postali su serološki brzi testovi koji određuju prisustvo IgM antitela.

Ako ovi testovi otkriju da pacijent poseduje pomenuta antitela, on se dalje upućuje na testiranje PCR testom, što treba da potvrdi ili ospori nalaza dobijen serološkim testiranjem.

Problem je međutim što se IgM antitela razvijaju nekoliko dana po izloženosti infekciji, pa serološki test može da pruži negativan nalaz koji je u stvari lažan jer je osoba u tom trenutku zaražena kovidom 19.

Istovremeno, u praksi se dešava da serološki testovi pokažu pozitivan nalaz koji se kasnije ospori PCR testom, što unosi dodatnu zabunu.

Brze testove koji se poslednjih dana koriste u Srbiji proizvodi Innovita (Tangshan) Biological Technology Co., Ltd. Proizvođač sam navodi u uputstvu da se testovi ne mogu koristiti „kao osnov za postavljanje i isključivanje dijagnoze kovid 19“.

– Test nije pogodan da se koristi za opšti skrining. Pozitivan rezultat testa zahteva dalju potvrdu. Negativan rezultat testa ne isključuje mogućnost infekcije, navodi proizvođač.

Rezerve koje proizvođač navodi u uputstvu, odnosno činjenicu da ovi testovi mogu da daju lažno negativan rezultat, potvrđuje i doktorka Marijana Pešić, specijalista opšte medicine na Studentskoj poliklinici, a koja je ovih dana pod posebnim pritiskom zbog zaražavanja studenta.

Sagovornica Danasa objašnjava da su određeni studenti na brzom testu imali negativan nalaz da bi se nakon nekoliko dana ispostavilo da su ipak zaraženi koronom. Ona takođe ističe da je bilo i obrnutih situacija, koje takođe stvaraju nedoumice kod lekara.

– Nama se javila pacijentkinja sa visokom temperaturom čiji je laboratorijski nalaz ukazivao na infekciju. Pošto je brzi serološki test pokazao prisustvo IgM antitela, ona je upućena na Infektivnu kliniku, gde je PCR test bio negativan. Po uputstvu proizvođača, ako se desi ovakva situacija, onda se nalaz serološkog testa smatra lažno pozitivnim – kaže Pešić.

Epidemiološkinja Studentske poliklinike Mila Paunić objašnjava za Danas da negativan nalaz na brzom testu znači da pacijent može da nastavi da se ponaša kao i ranije bez primenjivanja bilo kakvih mera opreza, jer ne postoji nikakva obavezujuća mera.

– Ukoliko je test negativan, mi pacijentu dajemo usmeno uputstvo da bi trebalo da smanji kontakte i da bude u nekoj vrsti izolacije, ali to nije obavezujuće i sve na kraju zavisi od samog pojedinca kako će se ponašati. Ono što nama stvara problem jeste činjenica da serološki testovi otkrivaju prisustvo antitela, a da ne znamo pouzdano nakon koliko dana od ekspozicije će ih organizam stvoriti u dovoljnoj količini da ih ovim testom možemo otkriti. Postoje podaci koji kažu da je taj prozor (vreme od ekspozicije do pojave antitela) između pet/ sedam do 10 dana, drugi – da je između 11 i 14  – navodi Paunić.

Prema njenim rečima, poslednjih dana na Studentsku polikliniku stiže sve veći broj studenta, i to ne samo onih iz unutrašnjosti koji žive u domovima, već i mladih koji su smešteni u privatnim stanovima ili su poreklom iz Beograda.

Nemali broj njih ima slične simptome koje se uklapaju u kliničku sliku kovida 19, a koji podrazumevaju povišenu temperaturu, glavobolju, malaksalost, gubitak čula miris i ukusa.

– Dešavalo nam se da se student javi četiri, pet dana nakon prvog negativnog serološkog testa, jer mu se stanje pogoršalo, a da naredni serološki test pokaže pozitivan rezultat (IgM antitela), dodaje Paunić.

Kako je po njenim rečima, trenutno ograničeno slanje na Infektivnu kliniku, postoji bojazan da „lakše kliničke slike, kakve obično imaju mladi ljudi, prolaze i nedijagnostikovane“.

Upravo zbog sve većeg pritiska na Infektivnu kliniku, mnogi pacijenti ne mogu da dođu do infektologa, što potvrđuje i doktorka Marijana Pešić. Ona kaže da od 19. maja postoji „Zabrana za izbor specijalnosti infektologija u ustanovi KC Srbije – Klinika za infektivne i tropske bolesti“, da sa VMA „vraćaju“ sa rečenicom „ne primamo civile“, a infektologe nemamo u drugim ustanovama.

– Na Infektivnu kliniku možemo samo poslati „prioritetne“ pacijente, pri tome većina tih pacijenata nije za respirator pa samim tim nisu prioritetni. Nemamo gde uputiti studente na PCR i pregled infektologa, snalazimo se tako što upućujemo kao prioritet i ono što po medicinskim indikacijama nije prioritetno – zaključuje Pešić.

Bez odgovora nadležnih

Povodom promenjenog protokola za testiranje građana na kovid 19, dnevni list Danas uputio je pitanja Institutu za javno zdravlje Batut, u sredu, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore. I epidemiolog Predrag Kon bio je nedostupan za komentar jer je kako su nam rekli u Gradskom zavodu za javno zdravlje on na dvonedeljnom odmoru.

Studentski kolektivi posebno osetljivi

Epidemiolog Mila Paunić smatra da su studenti koji žive u domovima posebno ranjiva kategorija na koju treba obratiti dodatnu pažnju. „Mi pokušavamo da nađemo najbolje rešenje za studentske kolektive koji su vrlo osetljivi. I među studentskom populacijom imamo osobe sa hroničnim bolestima koje ih stavljaju u rizičnu kategoriju. Ne treba ni da zaboravimo ljude koji rade u studentskim domovima a među kojima je dosta onih koji pripadaju srednjem ili starijem dobu koji često  imaju neke svoje osnovne bolesti zbog kojih zaraza korona virusom može da donese komplikovanu kliničku sliku. Tražimo drugačiji pristup za studentske kolektive, da se za studente obezbedi PCR testiranje, nismo dobili pozitivan odgovor za sada, nadamo se da ćemo dobiti“, kaže Paunić.

Zaključak kriznog štaba

Krizni štab doneo je zaključak 5. juna prema kome osobe koje se nalaze u kućnoj izolaciji 14 dana zato što je testom utvrđeno da su kovid pozitivne, treba da ponove testiranje nakon isteka dvonedeljnog karantina, odnosno potrebno je da ih pregleda specijalista zaraznih bolesti. Doktorka Marijana Pešić navodi da ovu grupu ljudi zapravo nema ko da pregleda jer oni nisu prioritetni i samim se ne primaju na Infektivnu kliniku.