Infektolog Milošević: Bez vakcinacije epidemija će se otezati unedogled

Infektološkinja Ivana Milošević, zamenica direktora Infektivne klinike, govori za Danas o važnosti imunizacije

Ostavite komentar


  1. Primeri raznih zemalja od početka vakcinacije pokazuju da virus ne zarezuje mnogo vakcinu. I dalje su za virus nepremostive prepreke nedistatak kontakata, maske i zabrane skupova.

  2. Nemojte vise koristi u naslovima da neko nesto treba da uradi, ruzno je, kao sto ste ovde koristili Pacijenti sa hepatitisom da prime vakcinu, ili recimo Vlast da ispita slucaj. To deluje gramaticki nametljivo, kao sugerisanje po glavi tj. neka zapoved. Nema veze sa mojim stavom o vakcinaciji.

  3. Hvala što kao lekari ne verujete u moć imunog sistema. Vakcine su najveće zlo ovog sveta a reći da je civilizacijska tekovina za nešto što je privatni biznis je poražavajuće. Kada mi potpišete da neću imate posledice onda ću vam malo više verovati…

  4. Nijedna epidemija se nije otezala do u nedogled pa neće ni ova. Prirodno je da posledice infekcije slabe vremenom , da se pojavljuju infektivnije varijante sa blažim posledicama. Vakcinom se štiti pojedinac, a sa ovakvim odzivom na vakcinaciju ne možemo očekivati kolektivni imunitet i dočekaćemo da virus prirodno oslabi i postane obična prehlada.

  5. Doktorka,
    Ja sam onaj koji se do sad sa svim mogucim vakcinama vakcinisao ukljucujuci i sezonski grip, ali sa ovim nisam. Ja vas molim da nama sumnjicavima objasnite sledece stvari:
    – Zasto se po prvi put primenjuje ranije nikad za ovakve tipove bolesti upotrebljivana mRNA vakcina?
    – Zasto se nije moglo ici na provereni metod umrtvljenog virusa kao sto su to uradili Kinezi?
    – Zasto insistirate da se deca vakcinisu mRNA vakcinama za koje se ne zna kakve ce imati posledice nakon nekoliko godina?
    – Zasto se umesto PCR testa za koji je njegov tvorac (koji je zacudo premunio pred pandemiju) tvrdio da nije namenjen za ovaj virus ne koristi test T-celija koji je postao lako dostupan i ne kosta vise nego PCR?
    – Zasto se i dalje tvrdi da se ne zna da li vakcinisani prenose virus kad je evo proslo vise od 6 meseci od prve vakcinacije gde je to moglo da se vrlo jasno ustanovi?
    – Znajuci da vam zvanicno prethodna informacija jos nije poznata kako komentarisete da se neke zemlje pocinju odlucivati da u zatvorene prostore primaju samo ljude sa potvrdom o vakcinaciji a ne vise PCR negativne iako je ovaj test koliko god bio nepouzdan i dalje pouzdaniji nego potvrda o vakcinaciji?
    – Zasto se ne prikazuju procenti preminulih po godinama starosti vec samo ukupni brojevi?
    – Zasto se skoro nigde ne navodi da je delta soj iako zarazniji zapravo manje opasan sto pokazuju i najnovije statistike iz Velike Britanije i sto je i uobicajena evolucija virusa da nakon odredjenog vremena postaje zarazniji ali manje opasan je rmu nije cilj da ubije domacina vec da se siri?
    – Da li ste svesni da ovolikom medijskom kampanjom samo terate ljude od vakcinacije dok su mediji uglavnom zatvoreni za sve ostale argumente kao i za proteste sirom sveta protiv mera koje odredjene drzave namecu?
    I na kraju zelim da znate da nisu svi oni koji se nisu vakcinisali idioti, jer svako ima svoje razloge. Ja sam vam naveo moje za koje se nadam da ce biti objavljeni i da cete mi moci odgovoriti.
    Unapred hvala.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Dragan Velikić, pisac

Danas su jedine dnevne novine koje ne uređuje podzemlje.