Informer, Blic, Kurir i Alo prepisali Danas 1Foto: FoNet/ Velimir Ilic (Arhiva)

Listovi Informer, Blic, Kurir i Alo na svojim sajtovima prekršili su Kodeks novinara Srbije kada su prepisali saznanje sa portala lista Danas o izboru Dragana Bujoševića za direktora RTS, odlučeno je jednoglasno sinoć na sednici Saveta za štampu.

Kako se navodi, sva četiri medija su prenela vest koju je Danas prvi objavio, bez navođenja izvora, iako su sem same infomacije preuzele i deo pratećeg teksta.

Podsetimo, portal lista Danas je objavio 2. februara saznanje da je Dragan Bujošević izabran ponovo za direktora RTS. U narednih 30 minuta, portali listova Alo, Kurir, Blic i Infomer preuzeli su vest koju su potpisali kao svoje.

„Poredeći tekst sa portala Danasa i pomenutih sajtova jasno se vidi da su kompletne rečenice u njihovim vestima prepisane od slova do slova iz Danasa. Jedino što je promenjeno jeste formulacija „saznaje Danas“ u „saznaje Alo“, „saznaje Blic“, „saznaje Informer“, „saznaje Kurir“, navodi se u žalbi Danasa.

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu ocenili su da je reč kršenju autorskih prava i da je jasno da ako je nešto prvi saznao i objavio, u ovom slučaju, Danas da ne mogu drugi mediji to navoditi kao svoje saznanje.

Savet za štampu je na sinoćnjoj sednici ocenio i da je osam medija prekršilo više odredbi Kodeksa novinara Srbije prilikom izveštavanja o tragediji koja se desila u Pančevu, kada se jedan dečak utopio Tamišu.

Jednoglasna odluka doneta je na osnovu žalbi koje su podneli organizacija Prijatelji dece Srbije i član Komisije za žalbe Saveta za štampu Bojan Cvejić. Kodeks su po više osnova prekršili listovi  Blic, Kurir, Večernje novosti, Informer, Srpski telegraf , Alo i njihovi sajtovi i portali Pink.rs i Telegraf.rs i to u skoro 30 tekstova.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Informer, Blic, Kurir i Alo prepisali Danas”

  1. И то је као нешто чудно? Српско „новинарство“ се свело на крађу туђих текстова, или преписивање и присвајање чланака од гласила који су први објавили вест.

    • Vi jos uvek smatrate da su ‘Kurir’, ‘Informer’, ‘Blic’ i ‘Alo’ – novinarstvo?
      Za novinarstvo su potrebni novinari, a ovi listovi to nemaju. Oni imaju…’novinare’

      • Oni će objaviti “ Rat i mir“ u nastavcima i napisati da je to Vučić u retkim periodima odmora u tatinom podrumu naskrabao. Bez sekiracije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.