Inicijativa A 11: Policajci prekoračili ovlašćenja prilikom upada u neformalno romsko naselje 1Foto: Medija centar

Pravni tim Inicijative A 11 saopštio je danas da su policijski službenici koji su 10. februara bili u neformalnom romskom naselju u Ulici Vuka Vrčevića u Beogradu, prekoračili ovlašćenja i da treba da odgovaraju za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

Članovi inicijative A 11 rekli su u beogradskom Medija centru da su do tog zaključaka došli na osnovu iskaza stanovnika tog neformalnog romskog naselja.

„Ljudi su bili uznemireni i uplašeni kad smo ih posetili. Pričali smo sa stanovnicima tri kuće. Najmanje tri policajca došla su džipom i u uniformama, ali nisu pokazali nikakav nalog za pretres već su samo ušli u kuću. Ženu sa detetom udarili su pendrekom i ona je pala na frižidar. Mi imamo uslikana i ta oštećenja imovine koja su nastala prilikom upada policije“, navela je Nađa Marković iz A 11 inicijative.

Ona je dodala da je muškarac koji je tom prilikom zadobio modrice otišao kod lekara i da ima izveštaj o nanetim povredama, a da će Inicijativa nastaviti da prikuplja dokaze i da će pokrenuti postupke pred nadležnim institucijama.

Marko Vasiljević iz te organizacije kazao je da je nekoliko pripadnika naselja pozvano 12. februara u MUP i da im je rečeno da će biti pokrenut postupak protiv policajaca koji su prekoračili ovlašćenja.

MUP je dan ranije u saopštenju naveo da su policajci u skladu sa zakonom na adresama stanovanja potraživali lica koja se sumnjiče za napad na policajca.

Vasiljević je rekao da će Inicijativa A 11 tražiti odgovore na pitanja ko je izdao naredbu za upad u romsko naselje, šta je tužilaštvo preuzelo, i da li će Zaštitnig građana pokrenuti postupak kontrole.

Unija Roma Srbije ranije je osudila tu akciju policije, a ispred Policijske uprave za Grad Beograd održan je protest 12. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari