Inicijativa A11: Deo Roma u Beogradu bio žrtva zloupotrebe podataka, za koju niko nije odgovarao 1foto Miroslav Dragojević Danas

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11 saopštila je da veliki broj Roma u Srbiji i dalje živi u neformalnim naseljima, bez ličnih dokumenata, da je polovina te nacionalne manjine bez formalnog obrazovanja, a da su posebno ugrožene žene koje se često nalaze u ranim brakovima.

Povodom Međunarodnog dana Roma, koji se obeležava danas, A11 je navela i da je deo Roma u Beogradu bio žrtva „masovne zloupotrebe“ njihovih podataka, zbog fiktivne prijave da su zaposleni u nekim firmama, zbog čega su gubili pravo na socijalnu pomoć i druga prava koja imaju materijalno ugroženi.

„Desetak Roma i Romkinja iz naselja ‘Vuka Vrčevića’, kod Pančevačkog mosta, bili su meta prevare pojedinaca kada su im 2022. godine uzete lične karte radi fiktivnih prijava na radna mesta. Zbog ovih teških zloupotreba, oni mesecima nisu mogli da ostvare prava iz socijalne zaštite – izgubili su novčanu socijalnu pomoć i zdravstveno osiguranje, dok su pojedine firme preko kojih su fiktivno ‘radili’ i dalje aktivne“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa A 11 navodi da su prevareni Romi uglavnom bili prijavljeni kao komercijalisti u određenim privatnim firmama sa sedištima širom Srbije.

„Bilo je i vozača kamiona, ali svakako su to poslovi koji nisu imali nikakve veze sa njima, njihovim kvalifikacijama i potrebama. O svemu je upoznata policija i ovi zloupotrebljeni i prevareni građani su saslušani, ali slučaj nije dalje nigde otišao, niti je bilo kompletne istrage“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa A 11 zaključuje da je reč o masovnom kršenju zakona, gde je moguće da je u pitanju korišćenje subvencija za zapošljavanje teže zapošljivih grupa, poput Roma, ili korišćenje mogućnosti da se zarada isplati „na ruke“ ovim imaginarnim zaposlenima, gde je moglo da dođe i do „pranja novca“, bez ikakvog pisanog traga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari