Inicijativa mladih i Žene u crnom: Sećanje na žrtve opsade Sarajeva kroz poruke mira iz Beograda 1Foto: AP Photo/Armin Durgut

Povodom 30 godina od početka opsade Sarajeva, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji pozvali su danas građanke i građane da im se pridruže na mirovnoj akciji u Knez Mihailovoj ulici kod restorana „Ruski car“, u sredu 6. aprila od 12 sati.

Oni su u saopštenju ocenili da je rat u Bosni i Hercegovini bio do tada najkrvaviji oružani sukob na tlu Evrope nakon Drugog svetskog rata, koji je iza sebe ostavio najmanje 96.000 ubijenih ljudi, dva miliona raseljenih, više od 20.000 žena koje su preživele ratno silovanje.

„Terorisanje, neselektivno granatiranje i snajperska paljba od strane jedinica JNA i Vojske Republike Srpske nad građanima Sarajeva trajalo je 1.475 dana, što predstavlja najdužu opsadu jednog grada u modernoj istoriji ratovanja. Tokom opsade ubijeno je više od 11.000 odraslih osoba i više od 1.600 dece“, navodi se u saopštenju.

Procenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vreme opsade, dok je zabeleženo da je 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno 3.777 projektila, naveli su iz tih organizacija.

Podsetili su da su za zločine počinjene tokom opsade Sarajeva pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove osuđeni Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

„Umesto Mladića čiji grafiti i murali i dalje ruže glavni grad Srbije, porukama mira iskazujemo poštovanje prema žrtavama i solidarnost prema porodicama žrtava, svedocima i preživelima opsade Sarajeva“, poručili su iz tih organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.