Inicijativa mladih: Nećemo uklanjati mural Ratku Mladiću, to je državna odgovornost 1Foto: Logo

Inicijativa mladih za ljudska prava saopštila je danas da neće organizovati uklanjanje murala Ratka Mladića u Njegoševoj ulici, jer je on postao „državna odgovornost“.

Taj mural predstavlja „pravo lice državne politike“, odnosno da li u Srbiji ima vladavine prava, demokratije, regionalne saradnje, evropskih integracija.

„To je sada spomenik Ratku Mladiću, podignut od strane nepoznatog autora u julu ove godine, ali stavljen pod zaštitu države Srbije 5. novembra, rešenjem Ministarstva unutrašnjih poslova i ministra Aleksandra Vulina i ćutanjem predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i (predsednice) Vlade Ane Brnabić“, navedeno je u saopštenju.

Kako je ta inicijativa navela ministar Vulin je pokrovitelj Zakona o ratnim memorijalima, koji zabranjuje da se u Srbiji oda počast žrtvama rata koji nisu Srbi.

„Zakon štiti i promoviše isključivo pamćenje na oslobodilačke ratove Srbije. Po tom zakonu, zabranjen je spomenik žrtvama Srebrenice, žrtvama iz masovnih grobnica širom Srbije i u Beogradu. Spomenik Ratku Mladiću je zakonit. Zakonit i poželjan. A sada je i ozvaničen“, navedeno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari