Inicijativa mladih za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo na Kosovu podržavaju Dragicu Gašić 1Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

Inicijativa mladih za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo na Kosovu ocenjuju da tužba opštine Đakovica kojom se zahteva poništenje ugovora o izdavanju stana Dragici Gašić, koja je početkom juna ove godine postala prva Srpkinja koja se vratila da živi u ovoj opštini, u suprotnosti važećim zakonom i nije u duhu Ustava Kosova.

„Kosovski fond za humanitarno pravo i Kosovska inicijativa mladih za ljudska prava izražavaju zabrinutost zbog situacije stvorene povodom povratka Dragice Gašić u grad Đakovicu, a posebno zbog pravnih radnji koje je protiv nje preduzela opština Đakovica“, kaže se u zajedničkoj izjavi.

U saopštenju se ističe da te organizacije smatraju da je takav postupak u suprotnosti sa zakonodavstvom na snazi i nije u duhu Ustava.

„Naime krši se član 156 Ustava u kojem se kaže da Republika Kosovo promoviše i olakšava siguran i dostojanstven povratak izbeglica i interno raseljenih lica i pomaže im u povratku njihove imovine i poseda“, ističe se u saopštenju.

Dve organizacije konstatuju da gospođa Gašić poseduje potrebna dokumenta, kojima potvrđuje svoje pravo korišćenja imovine, pravo koje joj je dato odlukom Kosovske agencije za upoređivanje, što je omogućilo njen povratak u taj stan.

Fond za humanitarno pravo i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova pozivaju lokalne vlasti Đakovice da deluju u skladu sa Ustavom Kosova, povlačeći tužbu protiv gospođe Gašić, i omoguće njen boravak u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari