Inicijativa mladih za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo na Kosovu podržavaju Dragicu Gašić

Ostavite komentar


  1. Zar je vest da neka NVO se ipak usuđuje da podržava jednu od žrtava genocida nad Srbima na Kosmetu.Zar je normalno genocidno nasilje nad Srbima na Kosovu.

  2. Svakako da iole normalnom čoveku ne prija ni malo vest o uznemiravanju koje podnosi gospodja Gašić ali ja bih ipak malo sačekao kada je reč o proceni validnosti njenih dokumenata…naši mediji ne objavljuju baš sve a postoji realna mogućnost da je Gašićka imala samo pravo korišćenja opštinskog stana u svrhu zbrinjavanja. U tom slučaju nije imala ni pravo zakupa sa pravom otkupa ni pravo zakupa nad stanom u društvenoj svojini. O vlasništvu nema ni govora. izvesno je da je Habitat doneo rešenje kojim je potvrdio da je ona imala zakonito posedovanje i to je sve. Onda kada je Habitat doneo ovo rešenje ono je možda i bilo smisleno u svrhu reposedovanja ali sada posle 20 godina ono nema nikakv pravni značaj. Sve što hoću da kažem svodi se na jedno – neka pravosudni organi rade svoj posao. Besmisleno je da se ovakve i slične situacije politizuju i još više dižu medjunacionalne tenzije a da zato nema nikakve potrebe. Odlično se sećam predmeta manastriske zemlje u Dečanima. Znam da rizikujem osudu ali u tu je trebalo biti realan. Reč je o dvadeset hektara koji jesu bili vraćeni manastiru 1997 od strane Vlade Republike Srbije ali to rešenje je bilo apslutno ništavo. Na ovih 20 hekatara je posovala vrlo uspešna zemljoradnička zadruga koja je bila pravi vlasnik ovih 20 hekatara i nikada nije izvršena promena u kastarskom operatu niti je manastir ikada ušao u posed ove zemlje. Ustavni sud Kosova je glasao o ovoj situaciji i za jedan glas više (u pitanju je bio stranac) doneta je odluka da je dodela zemljišta iz 1997 bila legalana iako ona nije bila sprovdiva još 1997 godine. I onda je nastao haos. Oko čega …? Oko ničega. Imovine SPC treba detaljno da bude uzeta u razmatranje ne samo na Kosovu i Metohiji nego i u Srbiji. Ova problematika je mnogo složenija i komplikovanija nego što naša javnost misli. Pa sam Milošević je odbio da potpiše zakon o vraćanju imovine SPC čime se odrekao podrške srkve koju je do tada imao. Šta mislite zašto je to učinio…Zato što je SPC, kao izrazito siromačna institucija početkom 20 veka.. stekla basnoslovnu nepokretnu imovinu časnim i poštenim radom…jeste kako da nije….da zaključim nema nikakve potrebe za politizacijom pogotovu kada postoji racionalno objačnjenje za sve a to objašnjenje mogu da daju samo odgovarajuće institucije…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 28. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.