Inicijativa mladih za ljudska prava: Nasilnici seju strah po Srbiji, država ćutanjem odobrava 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Povodom grafita mržnje usmernih protiv novinara Dinka Gruhonjića, Inicijativa mladih za ljudska prava zahteva da tužilaštvo istraži i optuži, policija da podrži i privede i sud da efikasno sprovede pravičan postupak, saopšteno je danas.

Inicijativa mladih za ljudska prava je putem saopštenja zatražila da vlast konačno osudi nasilje i stane u zaštitu žrtava raznih nasilnih grupacija, od anonimnih do onih veoma glasnih i javnih, „koji seju strah po Srbiji prema pojedincima koji drugačije misle, kao i ugroženim grupama“.

Kako navodi Inicijativa mladih za ljudska prava „grafiti mržnje usmereni protiv novinara Dinka Gruhonjića poslednji su dokaz netrpeljivosti prema onima koji otvoreno pišu i govore o nacionalističkom nasilju u Srbiji“.

„Umesto otvorenog lova na novinara koji uglavnom usledi nakon ovakvih grafita, zahtevamo hitno procesuiranje onih koji prete Gruhonjiću i jasnu osudu Vlade Srbije. Institucije države, na čelu sa tužilaštvom ne smeju ostati neme na nasilje različitih ekstremno nacionalističkih grupa koje targetiraju pojedince, marginalizovane grupe, organizacije, medije i novinare/ke“, navodi se u saopštenju.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je ranije danas da su tokom noći 23. i 24. novembra, nepoznati počinioci ispisali grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti na ulazu u zgradu u kojoj živi glavni i odgovorni urednik portala Vojvođanski istraživačko – analitički centar VOICE i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić sa svojom porodicom.

Nova stranka osudila napad na Dinka Gruhonjića

Nova stranka osudila je danas ispisivanje grafita koji su upereni protiv novinara Dinka Gruhonjića.

Kako je saopšteno, Nova stranka je navela da je to „napad na slobodu medija i slobodu izražavanja u Srbiji“.

„Slučajevi poput tog su još jedan od mnogobrojnih dokaza kako se aktuelna vlast odnosi prema medijima“, saopšteno je.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je danas da su u noći između ponedeljka i utorka nepoznate osobe ispisale grafite mržnje ispred ulaza u zgradu u kojoj živi programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.

LSV: Osuda fašističkog incidenta

SMS: Osuda grafita mržnje

DS: Policija da odmah istraži pretnje Gruhonjiću i njegovoj porodici

Pokrajinski odbor Demokratske stranke (DS) i Gradski odbor DS u Novom Sadu zatražili su danas od policije da odmah pokrene istragu i otkrije ko je prethodne noći ispisivao uvredljive i preteće grafite na ulazu zgrade u kojoj stanuje programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić.

„Reč je nesumnjivo o krivičnom delu izazivanja nacionalne i verske mržnje i netrepeljivosti, ali i o direktnom ugrožavanju bezbednosti novinara i njegove porodice. Istražni organi u ovom slučaju nisu dužni da reaguju samo po slovu zakona, već i po osnovu Sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara potpisanog pre četiri godine“, navodi se u saopštenju DS-a.

Ta stranka je ocenila nedopustivim i neprihvatljivim svaki atak na novinare zbog njihovog profesionalnog angažovanja i javno iznetog mišljenja.

„Grafiti ispisani na ulazu zgrade u kojoj stanuju novinar Gruhonjić i njegova porodica nedvosmisleno ukazuju na dalji rast nasilja u našem društvu za šta su nesumnjivo odgovorne lokalne i državne vlasti koje su Novi Sad, ali i druge gradove širom Srbije, pretvorile u ‘sigurnu kuću’ za pristalice najekstremnijih ideologija, kriminalce i zločince svake vrste“, navodi se u saopštenju.

Vojvođanski klub: Vrh fašizacije društva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari