Inicijativa mladih za ljudska prava: Zakon restriktivan i neprecizan 1

Inicijativa mladih za ljudska prava istakla je danas da su neophodne hitne izmene i dopune Zakona o javnim okupljanjima kojima će se na jasniji i liberalniji način definisati pojam spontanog okupljanja.

Inicijativa je reagovala ovakvim zahtevom posle prekršajne prijave koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo protiv dvojice studenata Fakulteta dramskih umetnosti, Pavla Terzića i Gavrila Vučetića.

Prilikom javne rasprave o donošenju Zakona o javnom okupljanju, Inicijativa je upozorila javnost i narodne poslanike da je predloženi zakon restriktivan, da uspostavlja nesrazmerno veliku odgovornost na organizatore skupa i da su predviđene kazne za eventualne prekršaje nerazumno visoke.

Nedovoljno precizna zakonska rešenja za rezultat imaju da pripadnici policije proizvoljno tumače karakter javnog skupa, što se najjasnije vidi iz prekršajne prijave koja je podneta protiv dvojice učesnika spontanih protesta „Protiv diktature“, dodaje se u saopštenju.

Inicijativa podseća da policija nije sprečavala, niti ometala spontana okupljanja protiv diktature, iako ima zakonsku obavezu da spreči okupljanja koja nisu u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.

Zaključak da je skup nelegalan MUP je doneo tek nekoliko meseci kasnije i motivi za pokretanje prekršajnog postupka mesecima kasnije, protiv dvojice mladića, izraz je demonstracije sile i za cilj ima zastrašivanje svih onih koji u budućnosti žele da izraze svoje mišljenje putem javnog okupljanja, smatra Inicijativa.

Inicijativa poziva MUP, ali i narodne poslanike da preuzmu odgovornosti iz svojih nadležnosti i da obezbede najviši nivo slobode okupljanja u Srbiji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari