Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11: Podneta pritužba Poverenici zbog rasističkih izjava poslanika Nestorovića 1foto FoNet Milica Vučković

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A 11 saopštila je da je danas podnela Poverenici za zaštitu ravnopravnosti pritužbu „zbog rasističke izjave“ narodnog poslanika Branimira Nestorovića.

Ta inicijativa je navela da je Nestorović „imao rasistički ispad na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine“, pre nego što se zakletvom obavezao da će braniti ljudska i manjinska prava.

„Nazvavši pojedine poslanike opozicije ‘ciganima’ i ‘ciganijom’ u kontekstu ponašanja na sednici, Nestorović je pokazao elementarno nepoštovanje Roma i Romkinja, rasizam tipičan za stereotipizaciju ove nacionalne manjine i nedostojnost obavljanja bilo kakve, a kamoli funkcije u službi građana Srbije“, dodala je A11.

U saopštenju je ukazala da je Nestorović „tek jedan u nizu nosilaca javnih funkcija koji javno šire rasističke i netrpeljive izjave na štetu građana“, te da „sankcije u ovim slučajevima, nažalost, nisu praksa“.

„Nulti stepen tolerancije na rasizam morale bi da pokažu i institucije koje su nadležne za odbranu ljudskih prava svih građana Srbije“, piše u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari