Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš“, čije je sedište u Lovćencu, pokrenulo je inicijativu za otvaranje konzularnog predstavništva Crne Gore u Vojvodini. Ovo udruženje podseća da prema popisu iz 2002. godine u Vojvodini živi 35.513 građana koji se izjašnjavaju kao pripadnici crnogorskog naroda. Od toga u Novom Sadu živi 4.261, a u tri opštine koje su geografski spojene – Kuli, Vrbasu i Malom Iđošu – ima čak 22.085 nacionalno izjašnjenih Crnogoraca, što je trećina pripadnika crnogorskog naroda u celoj Srbiji. Ta činjenica bi mogla biti važna pri odlučivanju o eventualnom izboru sedišta konzularnog predstavništva, navodi se u saopštenju „Krstaša“.


– Najbrojnije, nacionalno neasimilirano iseljeništvo Crna Gora ima upravo u Srbiji, a najveću koncentraciju iseljenika u čitavom svetu u Vojvodini, i to upravo u pomenutim opštinama. Broj Crnogoraca u ovim opštinama, odnosno u njihovih 11 naselja analogan je brojnosti u čak nekoliko opština u Crnoj Gori – navodi Nenad Stevović, predsednik Udruženja „Krstaš“.

Na teritoriji ove tri opštine deluje i 17 formalnih i neformalnih crnogorskih nacionalnih i nacionalno-regionalnih udruženja koja okupljaju pored pripadnika crnogorske zajednice državljana Srbije i veliki broj državljana Crne Gore koji žive i rade u Vojvodini. Uz to, Crnogorci iz ovih opština vlasnici su ili menadžeri u oko 40 preduzeća različito privredno orijentisanih, od kojih znatan broj ima direktnu poslovnu vezu sa Crnom Gorom ili ima predstavništvo, odnosno ogranak svog preduzeća u Crnoj Gori, navodi se u obrazloženju inicijative za konzularno predstavništvo.

Nedavno je, da podsetimo, opština Mali Iđoš prva u Srbiji zvanično uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu. Odluka o tome izglasana je zahvaljujući glasovima kako odbornika Crnogorske partije tako i Saveza vojvođanskih Mađara i Srpske radikalne stranke. Time je u opštini Mali Iđoš i crnogorski jezik, pored srpskog i mađarskog, uveden u službenu upotrebu. Protiv je bio odbornik SPS-a, a odbornici Demokratske stranke su bojkotovali sednicu. Nenad Stevović ocenio je da je ovim činom opština Mali Iđoš pokazala da poštuje i gaji evropske vrednosti, sledeći moto EU „Ujedinjeni u različitostima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari