Obeležava se Evropska nedelja psorijaze od koje u Srbiji boluje 140.000 pacijenata 1Foto: Shutterstock/Denklim

Udruženje Pacijenti protiv psorijaze 3P obeležava Evropsku nedelju psorijaze sa ciljem podizanja svesti u javnosti, među pacijentima i lekarima, da su danas na raspolaganju efikasni i bezbedni lekovi i da svaki pacijent treba da teži oslobađanju od simptoma ove bolesti.

Vladimir Kecić, predsednik Udruženja Pacijenti protiv psorijaze 3P istakao je da se u Srbiji trenutno nalazi pet lekova koji su o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) dostupni svim građanima koji boluju od teškog oblika psorijaze.

Prema njegovimm rečima, dva leka nalaze se na Listi lekova RFZO od 2019. godine, a tri nova leka su stavljena na Listu ove godine.

„Za umerene i teške oblike psorijaze, pored konvencionalne sistemske terapije koja je već decenijama u primeni, biološki lekovi su dostupni o trošku RFZO. Biološka terpija, pored toga što je veoma efikasna i bezbedna je, tako da ne pravi neželjene efekte koji bi ugrozili pacijenta“, rekao je prof. dr Miloš Nikolić, direktor Klinike za dermatovenerologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije ističući da je važno da pacijent dobije adekvatnu terapiju jer se u tom slučaju bolest može staviti pod kontrolu.

Dr Predrag Majcan, načelnik dermatologije u KBC Zvezdara naglasio je da se procenjuje se da je u Srbiji prevalencija psorijaze oko dva odsto, što znači da imamo oko 140.000 pacijenata sa psorijazom.

„Psorijaza značajno utiče na kvalitet života, a mogu se javiti i mnoge pridružene bolesti. Pacijenti sa težim formama psorijaze imaju veći rizik da obole od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i psorijaznog artritisa“, kazao je on.

Prof. dr Mirjana Milinković Srećković, načelnica odeljenja Klinike za dermatovenerologiju UKCS i potpredsednica Sekcije za dermatovenerologiju Srpskog lekarskog društva pozvala je pacijente da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja koje su sada mnogo veće nego pre nekoliko godina.

„Na raspolaganju su lekovi za lokalnu i sistemsku primenu, uključujući i biološku terapiju za pacijente sa umerenim i teškim oblikom psorijaze. Pravo na biološku terapiju imaju pacijenti sa srednje teškim i teškim oblikom psorijaze ili osobe koje imaju loš kvalitet života, ali i pacijenti koji imaju promene na posebno osetljivim delovima tela poput lica, kosmatog dela glave, na šakama i stopalima ili genitalnoj regiji, a uslov je i da je pacijent lečen bar jednom od konvencionalnih terapija koja nije dala rezultate“, objasnila je dr Milinković Srećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari