Ohrabriti pacijente da počnu lečenje psorijaze 1Foto: A. Pavlović

Širom sveta, ali i u Srbiji, 29. oktobra se obeležava Svetski dan borbe protiv psorijaze, teškog sistemskog autoimunog oboljenja koje se prepoznaje po velikim kožnim promenama.

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, od toga oko 10 do 20 odsto njih ima teži oblik te bolesti.

Predstavnici Udruženja pacijenata obolelih od psorijaze „3P“ napominju da su zahvaljujući razumevanju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od ove godine dostupni biološki lekovi za pacijente sa teškim oblikom psorijaze, čime su unapređene i proširene mogućnosti lečenja u Srbiji.

Vladimir Kecić, predsednik ovog Udruženja, naglasio je da ljudi koji imaju problema sa psorijazom moraju da se jave dermatologu i da slušaju njegove savete, te da je to jedini ispravan način u tretiranju ove bolesti.

Dr Predrag Majdan, načelnik odeljenja dermatologije u KBC „Zvezdara“, kaže da je prva primena biološke terapije u svetu počela 2004. godine i da ima prednosti u odnosu na konvencionalnu terapiju.

Kako napominje dr Majcan psorijaza je hronična autoimuna bolest, a to znači da je za pacijente u najvećem broju slučaja to doživotna terapija.

– Kada govorimo o ovoj bolesti, mi pre svega govorimo o simptomima koji su vidljivi na koži pacijenata, a neka od najčešćih mesta gde se ona javlja su spoljašnji delovi lakata, kolena, na licu se može javiti bilo gde, a nažalost se može pojaviti i na osetljivim mestima ljudskog tela, poput genitalija, što po pacijente može biti sa psihičke strane veoma osetljivo. Dokazano je da pacijenti koji boluju od psorijaze mogu da boluju od psihičke traume ili depresije, a to je sve samo dokaz koliko ova bolest opterećuje. Naši pacijenti u dobrom broju slučajeva imaju probleme u porodici, na poslu, a na primer odlazak na more ili na bazen ume da im predstavlja veliko psihičko opterećenje – zaključio je dr Majcan.

Profesorka Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dermatolog Kliničkog centra Srbije dr Mirjana Milinković Srećković kaže da su odluku o primeni biološke terapije na račun RFZO čekali više od 10 godina, ali da sada možemo da idemo u korak sa svetom zadovoljni što pacijentima možemo da preporučimo savremene lekove koji najuspešnije kontrolišu psorijazu.

– Veoma mali broj pacijenata se obraća svom dermatologu kada ima psorijazu. Neki od njih koriste meleme, neki sami koriste lekove koji mogu da oštećuju i druge organe ili jednostavno dignu ruke od tog problema. A važno je da se jave svom doktoru, jer tako mogu i da izbegnu razne probleme u privatnom životu, ali i sa medicinske strane gledišta jer pacijentima umeju da se jave i pridružene bolesti, a onda to može dovesti do daljih komplikacija, navodi Milinković Srećković.

Prednosti biološke terapije

– Bolje se podnosi, lakše se primenjuje, a ima i manje neželjenih efekata i kontraindikacija. Terapija se primenjuje aplikacijom potkožne injekcije, jednom mesečno ili jednom u tri meseca, što je vrlo komforno za bolesnike. Od pre nekoliko meseci i u našoj zemlji je dostupno nekoliko efikasnih bioloških terapija koje pokazuju odlične rezultate, kaže dr Majcan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari