Inspekcija zatvorila 10 kamenjara i autoperionica u Novom Pazaru zbog zagađenja životne sredine 1Foto: Fejsbuk

Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, u prethodnih nekoliko sedmica, zatvorila je 10 novopazarskih kamenjara i auto – perionica, koje zagađuju reke u ovom gradu.

U akciji, sa republičkim inspektorima, učestvuju i policijski inspektori za ekološki kriminal i lokalna komunalna milicija. Kontrolisanje najvećih zagađivača reka, u Novom Pazaru, biće nastavljena i u narednom periodu, jer je voda sve zagađenija.

Krajem prošle godine, novopazarska policija podnela je krivične prijave protiv četvorice vlasnika kamenjara, koje su svoje pogone, bez odobrenja, priključili na kanalizacionu mrežu i u reku Rašku ispuštali opasne hemikalije. Tada su podnete i krivične prijave protiv čelnika JKP “Gradska toplana”, zbog ispuštanja mazuta u reku Rašku, a Prekršajni sud novčano je kaznio privatno preduzeće “Ukras” i njenog vlasnika, zato što je voda iz miksera za beton ispuštena u reku Jošanicu. Sankcionisanje ekoloških zagađivača, nije dovolja opomena za ostale, koji se sada nalaze na udaru nadležnih inspekcijskih službi.

Zatvoreni objekti, među kojima ima i nelegalnih, ne ispunjavaju tehničke uslove za rad. Najveći zagađivači su kamenjare, u kojima se obrađuju proizvodi od teksas platna, fabrike za preradu kamena, brojne klanice, koje u reke ispuštju krv, a vodotokovima “plove” i mazut, ocedne vode iz deponija Golo brdo i Batnjik i tečno organsko đubrivo. Zbog toga je voda u rečnim koritima mutna, plava ili crvena.

Sve ovo konstanstovano je u Planu održivog razvoja Novog Pazara, koji je pre dve godine bio na javnoj raspravi.

„U rečna korita se ispuštaju otpadne vode iz javne kanalizacije i iz industijskih postrojenja bez prethodnog tretmana. Karakteristične su otpadne vode iz kamenjara u kojima se vrši obrada tekstila i tom prilikom se koristi natrijun hipohlorid. Često dolazi i do izlivanja otpadnih voda u rečna korita iz klanica i drugih postrojenja koja ilegalno obavljaju delatnost, pa je teško utvrditi odakle potiču otpadne vode“ – navedeno je u tom dokumentu.

Stručnjaci upozoravaju da zagađenost reka, u novopazarskom kraju, “naglo raste” i da je njihova čistoća “u direktnoj vez isa lokacijom”.

Prema analizama, što su tokovi udaljeniji od svojih izvorušta, kvalitet vode im je sve gori.

“Raška, Jošanica, Trnavica, Deževska i Ljuska reka, kod svojih izvora, su u takozvanoj drugoj klasi. Kod hotela „Vrbak“, u centru grada, voda reke Raške je u trećoj, a na izlazu iz grada prelazi u petu, najlošiju kategoriju, kojoj pripadaju još Jošanica i Trnavica. Mikrobiološka ispitivanja pokazala su i prisustvo koliformnih bakterija i povećanog broja ešerihije koli. To je posledica izlivanja kanalizacije” – navedeno je u poslednjem izveštaju, od pre dve godine, o analizi vode u rekama u Novom Pazaru.

Po tom kriterijumu, Raška i Jošanica, u gornjem toku, kod Kruševačkog mosta, spadaju u treću klasu, u četvrtoj su Deževska i Ljudska i Raška na izlasku iz grada, a Trnavica, Jošanica kod ušća u Rašku i Raška u samom centru grada su u petoj kategoriji, pa takva voda ne može da se koristi ni za navodnjavanje bašta.

Osim toga, reke, u ovom gradu, liče na ploveće deponije smeća. Jer u njima ima i čvrstog otpada. Najzastupljenija je plastika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari