Inspekcije Severne Mitrovice plombirale objekte čiju gradnju finansira Srbija 1Severna Mitrovica; foto: Vojin Radovanović/Danas

To što zaposleni u institucijama u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu već skoro puna dva meseca svakodnevno protestuju ispred opštinske zgrade u Zvečanu zbog ulaska specijalnih jedinica kosovske policije, ne ometa funkcionisanje opštine Severna Mitrovica u kosovskom sistemu, piše KoSSev.

Ova opština od kada su je Srpska lista i zaposleni Srbi u većini napustili, donela je niz odluka i povukla konkretne poteze.

Danas su to učinili, plombirajući izgradnju najmanje tri infrastrukturna objekta u izgradnji u Severnoj Mitrovici.

U pitanju su: stambeni objekat u naselju Brđani, nova škola za učenike južnih mitrovičkih škola, koje danas pohađaju mahom Romi, a koja se gradi kod Vojnog remonta, te nova zgrada rektorata u centru grada, u univerzitetskom kampusu.

Da su danas stopirani radovi na nekim objektima, jer su navodno započeti bez okončanja zakonskih procedura, saopštio je inicijalno gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Erden Atić.

Opštinska direkcija Severne Mitrovice za inspekcije danas je, saopštio je, obišla gradilišta na kojima je započeta takva izgradnja i tamo postavila trake kojima je zabranila da se radovi dalje nastave.

Radovi se na tim objektima i neće izvoditi, sve do ispunjenja zakonskih kriterijuma.

„U nedostatku dokumentacije postavljene su trake sa kojima se zabranjuje nastavak radova do ispunjenja zakonskih kriterijuma i norma Republike Kosovo“, naveo je Atić.

Prazna gradilišta

U pitanju su, kako smo se uverili na licu mesta, stambena zgrada u naselju Brđani, nova škola, kao i Rektorat.

Dolazak na najmanje jednog od objekata kosovskih inspekcijskih opštinskih organa na terenu je obezbeđivala Kosovska policija. Tu su bili i radnici koji su radove izvodili, a nakon što je inspekcija zapečatila dalju izgradnju, oni su sa gradilišta otišli.

Danas popodne, sva tri gradilišta su i dalje prazna. Opasana su crveno-belom trakom. Radovi se ne izvode, ali je građevinski materijal i dalje vidljiv – pesak, armature, daske, itd. Mehanizacije i radnika nema.

Berzati: Privatni investitor više puta upozoravan da legalizuje gradnju

KoSSev je pokušao da više informacija dobije od samog Atića.

Nakon što je muški glas više puta izgovorio „halo“, pošto smo se predstavili, razgovor je preuzela ženska osoba, koja nam je kazala da je on zauzet, te da će nas pozvati kasnije, što se nije dogodilo.

Od Fadilja Berzatija, direktora infrastrukture Severna Mitrovica, potom smo u nešto upornijim pokušajima, dobili informaciju da „nije izmišljena topla voda“, već da se da se radi o, kako je naveo, „jasnoj i jednostavnoj proceduri stopiranja gradnje za koju se nema dozvola“.

Potvrdio je i on da su inspekcijski opštinski organi, danas zapečatili gradnju objekta razvlačenjem trake, isticanjem obaveštenja i to nakon što su, kako on tvrdi, pola sata čekali da se vlasnik javi ili pojavi na samom terenu.

A na terenu u naselju Brđani, u blizini glavnog igrališta, svedoči nam dalje, zatekli su radove u toku, radnike i građevinsku mehanizaciju.

Građevinska inspekcijska služba opštine Severna Mitrovica, stopirala je potom radove, ali, kako tvrdi Berzati, nisu stupili u kontakt sa privatnim investitorom ovog objekta.

Na više upornih pokušaja našeg portala da nam kaže ime investitora, Berzati to nije učinio. Iako kaže da zna identitet, tvrdi da „procedura predviđa da to ne iznosi javno“, već da se „mi kao novinari bavimo time“.

Berzati ujedno naglašava da su kontaktirali vlasnika ovog stambenog objekta, međutim, prema njegovim rečima, on se nije odazivao pozivima.

Ceo tekst pročitajte na sajtu KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari