Institut društvenih nauka dobio status instituta od nacionalnog značaja 1Foto: Institut društvenih nauka

Institut društvenih nauka je stekao prestižni status instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Ovo je prvi put da je nacionalni značaj dodeljen institutu iz društvenih i humanističkih nauka, što potvrđuje da je u 65 godina dugoj tradiciji, Institut društvenih nauka ostavio značajan trag u naučnom životu Srbije, a da je u poslednjih deset godina dostigao izvrsnost u istraživačkom radu.

„U godini obeležavanja velikog jubileja, 65 godina posvećenog rada generacija istraživača, Institut društvenih nauka ispunio je kriterijume vrhunske nauke i dobio je status instituta od nacionalnog značaja. Ovaj status donosi novu odgovornosti i perspektive u naučnoj i društvenoj javnosti i očekujemo da će javne politike sa više razumevanja koristiti potencijale Instituta, ali i resurse društvenih nauka u celini, prilikom rešavanja problema sa kojima se suočavamo“, izjavio je dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka na skupu povodom zvaničnog proglašenja Instituta od nacionalnog značaja.

„Strategija naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije kao jedan od strateških ciljeva prepoznaje upravo negovanje nacionalnog identiteta i unapređenje donošenja državnih odluka, u čemu očekujemo, kao i do sada, saradnju Instituta društvenih nauka. Naš cilj je da osnažimo istraživanja koja će doneti ekonomski i društveni rast i nova radna mesta, koja će sprovesti istraživanja u oblasti javnih politika, doprineti boljem razumevanju pitanja ljudskih i manjinskih prava, sagledavanju demografskih problema, razvoju kritičkog mišljenja, društvenih, kulturnih i ekonomskih izazova. U tome ne možemo imati boljeg partnera od Instituta društvenih nauka i nadamo se da će ovaj primer napretka i rada podstaći i druge naše institute koji imaju odličan kadar i potencijal“, istakao je Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U svojoj bogatoj istoriji, Institut društvenih nauka bio je ishodište ideja, istraživanja i naučne polemike i kritike, navodi se u saopštenju instituta.

Danas u Institutu radi 56 naučnih radnika organizovanih u šest naučnih ventara. U proteklih deset godina istraživači Instituta su objavili preko 1.000 naučnih radova i monografija koji su, prema važećim kriterijumima, kategorizovani kao vrhunska naučna dela.

Institut strategiju naučnog razvoja zasniva na ravnoteži fundamentalnih i usmerenih istraživanja, negujući princip nauke zasnovane na činjenicama. Obnovljena su istraživanja javnog mnjenja savremenim metodama i tehnologijama, uspostavljena je funkcionalna veza naučnih rezultata sa javnim politikama i civilnim društvom, a Instititut je intenzivno uključen u međunarodnu naučnu saradnju.

Posebno je zapaženo učešće Instituta u realizaciji „Evropskog društvenog istraživanja“ u Srbiji i njegova uloga za razvoj kapaciteta i metodologije ovog istraživanja u zemljama u regionu. Kako je reč o istraživanju koje se sprovodi u 37 evropskih država, Evropska komisija je prepoznala rad Instituta i pomenula ga u poslednjim izveštajima o napretku Srbije u procesu pridruživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari