Institut društvenih nauka obeležio 60 godina 1Foto: Institut društvenih nauka

Povodom obeležavanja jubileja, 60 godina od osnivanja Instituta društvenih nauka, danas je održan okrugli sto, u organizaciji Centra za pravna istraživanja, na temu „Srbija i reformisanje instituta odgovornosti“.

Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka, istakao je da su pokušali da umesto svečanog obeležavanja jubileja, to učine radno, pošto je tako popularno u poslednje vreme.

Hajrija Mujović, upravnica centra za pravna istraživanja Instituta, govorila je o aktuelnosti osiguranja od odgovornosti medicinskih stručnjaka, jer je Lekarska komora tek ove godine, posle dosta oklevanja, sklopila ugovor o osiguranju od profesionalne odgovornosti lekara.

Na nepostojanje podrške vrha države borbi protiv diskriminacije marginalizovanih grupa – od Roma do fabričkih radnika, ukazala je Mirjana Dokmanović, vanredna profesorka i saradnica Instituta.

– Predstavnici institucija ne znaju da prepoznaju diskriminaciju. Polovina misli da su pripadnici manjina sami krivi za svoju marginalizaciju, prema istraživanju iz 2013. godine, rekla je Dokmanović i naglasila da „i zakoni koji su dobri ne funkcionišu kako treba“.

Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta, primetila je da „huligani nisu sami“ i da su „nasilnici produžena ruka više instance“.

– Huliganstvo ima ritualni karakter nasilja, a sve uz blagoslov države. Ovo je političko podzemlje, a dobili su imunitet, kako bi uništavali, vršili pritisak, dilovali narkotike, batinali. Oni ne bi postojali da im nije odobreno postojanje sa vrha, zaključila je Mršević.

Okrugli sto je organizovao Centar za podršku istraživanjima, koji su osnovali Institut društvenih nauka i Institut ekonomskih nauka, a podržao PERFORM, projekat Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari