INTERVJU Danica Grujičić: Nedopustivo je da neki lekari odlaze s posla u 12 prepodne da bi radili privatno, a ne možete da ih kaznite

Ostavite komentar


  1. Samo nastavite,mozda to i hocete.Svi ce da predju kod privatnika, u drzavnoj ce vladati neiskustvo i jos veca malobrojnost lekara,pogotovo specijalista, a cene kod privatnih ce odleteti u nebo. Ovako bar precutno drzava odrzava koliko-toliko i sada vec visoke cene za posten narod kod privatnih lekara. Sledi slika socijalnog zdravstva,a u pozadini americki sistem. Pogresna slika za one ko ne zivi ovde.

  2. Најзад смо добили једног стручног, агилног, посвећеног министра здравља којем политика није темељ на којем стоји.

  3. Sve ovo stoji. Hajde da vidimo da li se dr Dana uhvatila u kolo sa …. zarad viših ciljeva i šta će stvarno sprovesti, ili ipak neće. Možda i povrati onda ugled koji je uživala.

  4. Radila godimana u privatnoj praksi u Republici Srpskoj(prestala dan pre nego što je postala ministarka)

  5. Mnogo napaljuje javnost, a sebi hoce da omoguci tri radna mesta, ajde za pocetak daj otkaz M .Bojicu, ima 67 godina i privatnu kliniku.

  6. Kad će da smeni direktorku DZ Kuršumlija, koja obavlja tu funkciju i ako joj je mandat isteko još početkom 2021. godine.

  7. Браво за искреност Дано добро дошли у Суботичку болницу да видите јавашлук

  8. Ma ne lupetaj kolika je plata lekara a na kraju ti da imas obraza nebi bila na lisi SNSa

  9. Od kako sam se zaposlila pre 15 godina uvodi se red u zdravstveni sistem. Ništa se nije promenilo, osim što je postalo sve nepodnošljivije i za zaposlene i za pacijente. Na kraju sam otišla iz zemlje. Nije ni ovde idealno, ali barem niko ne ispira mozak folerskim planovima.

  10. ministarko, mozda nisu spremni da otimaju pare na drzavnom radnom mestu sto je Vas manir.

  11. Nedopustivo je kakvi sve lekari rade i imaju licencu, pogotovo u manjim mestima. Trebalo bi da postoji neka vrsta ankete za pacijente

  12. Nedopustivo je da drzava prvi krsi svoj zakon. Pogotovo je nedopustivo kada imamo problema sa natalitetom i smanjenjem broja stanovnika. Nedopustivo je da radnik koji radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi posle 2 godine ne dobije ugovor za stalno. Jos vise je nedopustivo da ne moze da koristi bolovanje zbog nege deteta jer joj se u tom slucaju prekida radni odnos.
    Jednostavno nedopustivo je.

  13. Krenite od Kliničkog centra Srbije, pa da vidite koliko njih radi u privatnoj praksi ili se uopšte ni ne pojavljuju na poslu, a primaju platu.

  14. a da neki odlaze sa posla u 12 prepodne i odlaze da rade privatno a ne možete da ih kaznite

    a jel ste probali da im date otkaz? mozda bi to pomoglo.

  15. Realno zdravstvo je u rasulu…
    1. Infrastrukturno: Postoje domovi i ambulante zdravlja koji su u katastrofalnom stanju. Primer ambulanta u Kumodražu.
    2.Politika: Akcenat na velikim kliničkim centrima. Pogrešno. Svrsishodnije je više malih sveobuhvatnih centara. Razlog: Što bliže do lečenja a ne da se putuje do lekara. Bitna je hitnost i dostupnost medicinske opreme u svakom većem mestu.
    3.Kadrovi: Nema ko da nas leči. Malo je kvalitetnih lekara sa iskustvom.
    4.Domovi zdravlja: Danas svi možemo da budemo lekari opšte prakse. Antibiotik za ovo antibiotik za ono. Lekari u domovima zdravlja su postali skretničari samo. Ne održavaju pacijenta. Oni bi trebali da imaju funkciju kućnog lekara i da prate pacijente.
    5.Tržište: Usmeravaju se pacijenti kod privatnih lekara. Nedopustivo. Socijalna karta u Srbiji je katastrofalna tako da postoje ljudi koji ne mogu da plaćaju lečenje. Takvih je 70 posto stanovništva bez obzira na statistike koje se montiraju. To je realna slika.
    6.Zakazivanje: Ova stavka je najalarmantnija. Sistem zakazivanja je katastrofalan. Zakazuje se pacijentima u intervalima od po sedam osam i godinu dana. Pa pacijent u tom vremenu ili mu se pogorša stanje ili umre. Interval skratiti na ne više od mesec dana. Preko toga nikako.O ovome razmisliti jer nama je cilj zdrava nacija a ne da se smanjujemo brojčano ionako nas malo ima.
    Radno sposobno stanovništvo je bitno u celoj toj priči.
    7. Pravo: Ako se ide na to da se pacijenti prelivaju u privatni sektor ukinuti doprinose za zdravstvo. Onima koji su ih plaćali beneficija besplatnog lečenja u trajanju od osam godina.
    8.Preventiva: U ovoj zemlji ne postoji a ona bi trebalo da je na prvom mestu.
    Ima još toga ali malo je mesta za sve…

  16. Ministarka bravo. Doci do lekara specijaliste do raznih snimanja ultrazvučnih pregleda u Uzicu je prosto nemoguće.poz

  17. Пре него што било шта кажемо о др Даници Грујичић као министарки треба да знамо ко је др Даница, шта је радила и како је радила. И какав је то човек.
    Др Даница је интелигентна, радна и врло стручна и цењена у својој професији. Све је постигла својим радом. Професор је посвећена је својим студентима. На жалост, и њену и нашу, није се остварила као мајка јер је све посредника професији, али је то није отерало у родитељску безосећајности. Њена деца су њени студенти. Дана је професор и мајка свима њима. Дана иза себе оставља обучену екипу лекара.
    Све то и огромно искуство и лично поштење је квалификују за министарку здравља. Нисам гласао за СНС, али бих за др Даници гласао сигурно да је већински изборни систем.
    Не знам зашто некима смета што министарка жели да уведе ред у здравству. Прво мораш поштовати ред и закон, а онда учинити побољшање организације здравства, кадрова, опреме, зграда, …
    Све је рекла једном реченицом у којој каже да је несхватљиво да неко ради до 12 сати у ноћ а није награђен, а неко до 12 у подне и није кажњен.
    Први пут имамо министра здравља који то заслужује да буде. Имамо министра који ће председнику владе и државе рећи шта треба да се уради у здравству, а не да они говоре њему.

  18. Лекари почињу у 9 сати а одлазе већ у 12. Чувају се за приватно. У то време махом деле визит карте за приватне ординације. Госпођа Дано само напред…

  19. Bravo Dano,sve po zakonu u penziju,tu hobotnicu korupcije nezamenljivih i dokonih u penziju,daj mladima sansu.

  20. Недопустиво али истинито. Лекара у радно време у болници нигде нема , мораш да закажеш али нема термина, одеш код приватника-ту га можеш наћи и прими те кад хоћеш. Термин одмах.

  21. Или приватно ,или државно. Немогуће је лечити болесне кад се заказује за месец, два ,па и више.
    У државној неће ни да те саслуша ,а у приватно за 4000 и кафу и пиће ти нуди.
    Зауставите идиоте.

  22. Ovo je uobicajeno novi ministar se samo pojavi i nesto kaze da ga narod vidi i vise ga nigde nema.tesko nama bolesnim…

  23. Чекирање при уласку у ординацију под видео надзором. Кад испоштују радно време у државној установи, после тога су слободни.

  24. Mislim da je Dr Danica Grujicic Dala I odgovor ko ce nas leciti kad stariji odu u penziju. Mladi, Bas kao u njenoj klinici
    Sasvim prirodno.

  25. Kako mislite da ne mozete da ih kaznite?! Svaki dom zdravlja i svaka bolnica imaju direktore koji su duzni da rade pa i kaznjavaju ako se bilo ko od zaposlenih ogresi o zakon o radu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zdravko Šotra, filmski režiser

Danas čitam danas, Danas sam čitao juče i sutra ću čitati Danas zato što je to sve što nam je ostalo od dnevne štampe.