Ipak nema ponavljanja opštinskog takmičenja iz engleskog 1

Opštinsko takmičenje iz engleskog jezika neće biti ponovljeno, jer Ministarstvo prosvete nije prihvatilo predlog Društva za strane jezike da se to takmičenje održi 11. marta.

Iako je redakciji Danasa danas rečeno u Ministarstvu da su spremni da izađu u susret pomenutom udruženju i da se pronađe termin za ponovljeno testiranje, danas je stigao drugačiji odgovor.

U saopštenju Ministarstva prosvete se navodi da je “kalendar takmičenja tako koncipiran da bi svako ponavljanje dovelo do preklapanja sa drugim, tako da ne postoji mogućnost novog testiranja“. Datum koji je Društvo za strane jezike predložilo za ponovno testiranje je kalendarom predviđen za okružno takmičenje iz fizike.

– Ove godine smo veoma pažljivo pripremali Kalendar takmičenja, vodeći računa pre svega o tome da se učenici previše ne opterete. Stav Ministarstva je da učenici ne smeju biti ni na koji način oštećeni i predlažemo Društvu za strane jezike da pronađe drugo rešenje. Jedno od rešenja moglo bi da bude da se spusti prag za prolaznost na sledeći nivo takmičenja. Smatramo da je nedopustivo da se izradi testova pristupa nedovoljno promišljeno. Apelujemo na sva društva koja organizuju takmičenja da pri sastavljanju testova imaju u vidu uzrast i karakteristike učenika, kao i nivo takmičenja, da se u buduće ne bi dešavale slične situacije. Ministarstvo apsolutno podržava održavanje takmičenja, jer je to aktivnost u kojoj i deca i nastavnici ulažu dodatne napore koji su vredni svake podrške i poštovanja – poručuju iz Ministarstva prosvete.

Novoizbrana predsednica Društva za strane jezike Ljiljana Đurić, koja je na tu funkciju došla dan nakon što je održano opštinsko takmičenje iz engleskog jezika, kaže za Danas da će u petak biti održana sednica Upravnog odbora Društva, na kojoj će se razmatrati izlaz iz trenutne situacije.

Jedan od predloga o kojem će se diskutovati je da se preispita ključ, predvide svi tačni odgovori i da se testovi koje su učenici radili ponovo pregledaju. Mogućnost da svi đaci koji su učestvovali na opštinskom takmičenju automatski prođu u naredni nivo – okružni/ gradski nije realna, što je zaključeno i na sednici Skupštine Društva za strane jezike, jer bi to otvorilo nove probleme. Najpre, organizacione prirode, jer je reč o više od 1.000 takmičara, a svi oni bi trebalo da dobiju sertifikat da su položili opštinsko takmičenje i plasirali se na viši nivo, što nije tačno, objašnjava naša sagovornica.

U Društvu za strane jezike svesni su odgovornosti.

– Činjenica je da je test bio tako koncipitan da nisu sva rešenje predviđena u ključu i to je dovelo do zabune, jer su neki samoinicijativno dodavali rešenja, a neki nisu. Nije prvi put da se takve stvari dešavaju, ali svakako jeste najdrastičniji, zbog čega je naš predlog bio da se traži ponavljanje takmičenja. Međutim, Društvo to ne može da uradi ukoliko ne dobije datum od Ministarstva prosvete – kaže Ljiljana Đurić.
Na opštinskom takmičenju iz engleskog jezika za učenike osmog razreda, koje je održano 25. februara veoma mali broj đaka je uspeo da se plasira na naredni nivo, a sam test, kao i ključ sa rešenjima, izazvali su lavinu kritika nastavnika iz mnogih škola. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, test je sastavljala jedna profesorka, ali niko od kolega koje je kontaktirala nije želeo da učestvuje u konsultacijama. Praksa da jedna osoba piše test iz stranog jezika nije nova, ali je u taj posao uvek uključeno još nekoliko ljudi kao stručni konsultanti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari