IPSOS: U državne mere zbog korona virusa poverenje ima 92 odsto građana 1Foto: Screenshot RTS

Građani Srbije imaju ogromno poverenje u mere koje se preduzimaju radi sprečavanja širenja korona virusa – 92 odsto, a 79 odsto njih veruje da će negativni efekti pandemije na ekonomiju biti dugoročni, podaci su iz poslednjeg istraživanja agencije Ipsos Stratedžik marketing (Ipsos SM).

Donetih mera pridržava se 99 odsto ispitanika, a njih 90 odsto uvereno je da ih se pridržavaju i drugi građani.

Od ukupnog broja ispitanika 59 odsto brine da će ostati bez posla, a 63 odsto misli da će se lično suočiti sa ekonomskim problemima posle pandemije, pokazuju podaci u koje je FoNet imao uvid.

Anketa je pokazala da ekonomske mere Vlade podržava 88 odsto ispitanika.

U pogledu poverenja u izvore informacija, javnost najviše veruje lekarima i stručnjacima – 74 odsto, potom zdravstvenim institucijama – 69 odsto, dok dve trećine ispitanika – 66 odsto, veruje i u podatke koje saopštavaju predstavnici vlasti, pokazuju rezultati istraživanja.

Posle vlasti na skali poverenja građana je televizija – 57 odsto, dok prijateljima kao izvoru informacija veruje 44 odsto anketiranih.

Informacije radio programa zavređuju 23 odsto poverenja, interneta 18 odsto, štampe 13 odsto, a na začelju sa 12 odsto poverenja anketiranih građana su informacije objavljene na društvenim mrežama.

Kada je reč o političarima, ogromno poverenje vlada u ono što kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić – 46 odsto, dok prvi naredni političari iza njega imaju podršku od 1,3 odsto, odnosno 1,2 i 0,8 odsto.

Rezultati pokazuju i da 58 odsto ima pozitivno mišljenje o tome kako Vučić obavlja svoj posao, što je 12 odsto više nego što su pokazivala istraživanja pre pandemije. Istovremeno Vučić ima i 21 odsto negativnih mišljenja, što je za 17 procentnih poena više nego pre pandemije.

Podrška Vučiću, merena ocenama od 1 do 5, gde su 1 i 2 negativne, a 4 i 5 pozitivne, dostiže 61 odsto pozitivnih i 21 odsto negativnih, što je 17 procentnih poena više nego pre pandemije, objašnjava za FoNet Srđan Bogosavljević iz Ipsosa SM.

Anketom je obuhvaćeno 1.000 punoletnih građana, a istraživanje je urađeno u tri talasa – 14. i 24. marta i 5. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari