Iranske snage zarobile su petnaestoricu članova britanske mornarice pod pretnjom oružja, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane. Oni su zarobljeni kada su se ukrcali na brod u Zalivu, nedaleko od obale Iraka, za koji su sumnjali da krijumčari automobile. Kraljevska mornarica je saopštila da radi sve što može da obezbedi puštanje njenog osoblja čija se baza nalazi u HMS Kornvelu.

Iranske snage zarobile su petnaestoricu članova britanske mornarice pod pretnjom oružja, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane. Oni su zarobljeni kada su se ukrcali na brod u Zalivu, nedaleko od obale Iraka, za koji su sumnjali da krijumčari automobile. Kraljevska mornarica je saopštila da radi sve što može da obezbedi puštanje njenog osoblja čija se baza nalazi u HMS Kornvelu. Oni su dodali da su mornari bili u rutinskoj patroli u iračkim vodama i nenaoružani. Ministarstvo odbrane je saopštilo da „je grupa koja se ukrcala uspešno završila inspekciju trgovačkog broda kada su njih i njihova dva broda opkolili iranski brodovi i ispratili ih do iranske teritorije.
Britanska vlada zahteva hitan i sigurni povratak svojih ljudi i opreme. Prema saznanjima Ministarstva zarobljenici su bezbedni i dobro se osećaju. Britanski sekretar inostranih poslova Margaret Beket pozvala je iranskog ambasadora u Londonu u Forin ofis u pokušaju da što je pre moguće izdejstvuje puštanje svojih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari