Irex: Srbiji ocena 1,78 za održivost medija 1Foto: Stanislav Milojković

Indeks održivosti medija u Srbiji u 2017.godini iznosi 1,78, navodi se u globalnom izveštaju organizacije Irex, koja ukazuje da zemlja minimalno ispunjava ciljeve održivosti medija, dok su delovi zakonodavne i izvršne vlasti protiv sistema slobode medija.

Za Srbiju se u izveštaju napominje da je još rano proocenjivati kako će na održivost medija u Srbiji uticati evidentan napredak u zalaganju za slobodu medija, povećanje profesionalizma i nove vrste medija.

Na skali od nula do četiri, Srbija je sa ocenom 1,78 svrstana u grupu „Neodrživi mešoviti sistem“. Ukupna ocena je izrađena na osnovu sagledavanja pet kriterijuma: slobode govora, profesionalnog novinarstva, pluralizma vesti, poslovanja i institucija podrške.

Srbija je za slobodu govora dobila ocenu 1,77, dok je po kriterijumu profesionalnog novinarstva ocenjena sa 1,25. Prema izveštaju Irex, posledice kolapsa medijskog sektora u Srbiji najvidljivije su u oblasti profesionalizma i kvaliteta medijskog sadžaja.

Za pluralizam vesti Srbija je dobila ocenu 1,90, pri čemu Irex navodi da građani imaju pristup stranim medijima, kao i da postoje dve nezavisne novinske agencije i slobodni internet portali. U oblasti poslovanja Srbija je dobila ocenu 1,64, usled loših ekonomskih okolnosti sa kojima je suočena većina medija u zemlji.

Najveću ocenu pojedinačno gledano Srbija je dobila u oblasti institucija podrške i to 2,35, s obzirom da ima više asocijacija medijskih vlasnika i izdavača, kao i udruženja novinara, što se vidi kao „svetla strana medijskog sistema“.

U grupi „Neodrživi mešoviti sistem“ su i Azerbejdžan, Rusija, Makedonija, Tadžikistan, Kazahstan i Belorusija, ali svi oni imaju slabije ocene od Srbije u pogledu održivosti medija, dok Bugarska ima bolju ocenu – 1,86.

Od suseda sa Srbijom u grupi je još Bosna i Hercegovina koja je isto dobila ocenu 1,78, dok su ostale zemlje regiona, Hrvatska, Crna Gora i Rumunija, u bolje ocenjenoj grupi u kojoj je sistem održivosti medija okarakterisan kao „Skoro održiv“.

U bolje ocenjenu grupu Urex je svrstao i Kosovo sa ukupnom ocenom održivosti medija 2,39. U najgore ocenjenoj grupi su Turkmenistan i Uzbekistan i u njima, prema izveštaju Irex, sistem nije održiv i protiv je slobodnih medija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.