Irinej: Evropski i američki moćnici nemaju sluha za istinu 1Foto: Fonet / Aleksandar Levajković

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) zaseda danas u Pećkoj patrijaršiji, u radnom delu bi arhijereji trebalo da raspravljaju i o izmeni crkvenog ustava.

Vrh SPC okupio se u nedelju svečano na liturgiji koju je služio poglavar, patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je tom prilikom, prenosi informativna služba SPC, naglasio da je održavanje ovog sabora u manastiru Pećka patrijaršija „veliko ohrabrenje za naš narodna Kosovu i Metohiji“.

Planirano je da se zasedanje premesti u Beograd i sutra, utorak, nastavi u Patrijaršijskom dvoru. Kako je uobičajeno,vrh SPC bi posle zasedanja trebalo da saopšti najvažnije odluke i stavove o crkvenim i drugim pitanjima.

Otvarajući Sabor patrijarh Irinej je, posle liturgije, istakao da je „jedan od centralnih problema sa kojima se suočava i Crkva i naš narod pitanje Kosova i Metohije koje je odavno pod okupacijom“.

Prema rečima patrijarha Irineja, „Srbija čini velike napore da odbrani i sačuva Kosovo i Metohiju, ali evropski i američki moćnici nemaju sluha za pravdu i istinu“.

Patrijarh Irinej kaže da je „najveći problem za nas, kad jeu pitanju Kosovo i Metohija, što nas je ostalo u malom broju“, navodeći da i oni koji žele da se vrate nemaju gde jer su im kuće uništene i da je sada najvažnije omogućitiopstanak onima koji su tu ostali.

Patrijarh Irinej je na početku zasedanja pozvao arhijereje da sve probleme Crkve rešavaju u miru i razumevanju, umesto burnih rasprava i podela.

Neki arhijereji potpisali su Apel za odbranu Kosova a sporova među njima ima i u vezi sa novim crkvenim Ustavom.

Jedna od tema Sabora SPC je izmena crkvenog ustava usvojenog 30-tih godina prošlog veka. Novi Ustav može biti usvojen tek kada ga prihvate sve vladike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari