Pirotehnička ekipa Uprave za vanredne situacije Ministarstva odbrane juče je počela da beleži sadržaj skladišta oružja iz Drugog svetskog rata na imanju Milorada Obradovića u Dedevcima kod Kraljeva.

Prilikom oranja traktorom, Obradović je prekjuče u zemlji otkrio, na pedesetak metara od kuće, stotinu pušaka na kojima su drveni kundaci davno istruleli. Domaćin pretpostavlja da puške potiču iz Drugog svetskog rata. Milorad je, uz pomoć braće, povadio stotinak korodiranih pušaka. Pirotehničari su juče detektorima pregledali njivu.

Dragan Jovanović, pirotehničar, rekao je za agenciju Beta da se ne može sa sigurnošću reći da li u skloništu ima još oružja ili municije. „Uređaj nam pokazuje da unutra ima nekakvog gvožđa, ali ne možemo pouzdano reći šta je pod zemljom“, rekao je Jovanović. Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da su puške, koje su bile uredno naslagane u bunkeru, takozvane puške talijanke, ali će se njihovo poreklo pouzdano znati tek posle analize.

Miloradov brat od strica Milojko, seća se žestoke bitke partizana i četnika krajem Drugog svetskog rata tokom koje su, kako tvrdi, četnici sklonili oružje pripremajući se za povlačenje. „Imao sam svega šest godina kada me je majka za vreme te bitke, koja je trajala cele noći sklonila u podrum“, rekao je Milojko Obradović. U dvorištu porodice Obradović, u zaseoku Osoje, selo Dedevci, juče je bilo mnogo ljudi. Pored pirotehničara iz Beograda, bila je tu vatrogasna ekipa iz Kraljeva, nekolicina policajaca, ekipa Hitne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari