Još dve osobe osumnjičene za povezanost sa ubistvom ruskog opozicionara Borisa Njemcova privedene su juče u Čečeniji, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovane poverljive izvore, navodeći da je među privedenima brat visokog čečenskog zvaničnika te da je osnovni motiv za ubistvo izjava Njemcova da je ubistvo novinara francuskog nedeljnika Šarli ebdo „srednji vek“, što je grupa žitelja Čečenije ocenila kao uvredu za muslimane.

Međutim, kolega Borisa Njemcova smatra da su navodi da su njega ubili islamisti besmislice korisne jedino za Kremlj jer se na taj način odbacuju optužbe o navodnoj umešanosti vlasti. „Besmislene su teorije o islamističkim motivima za ubistvo Njemcova, ali su korisne za Kremlj jer sklanjaju Putina sa linije vatre“, kaže Ilja Jašin, jedan od lidera Njemcovljeve partije. „Naši najgori strahovi su se obistinili“, dodaje Jašin. „Čovek izvršilac će biti optužen, dok će oni koji su zapravo naredili ubistvo ostati na slobodi.“

Spekulacije o islamističkoj vezi pojačane su pošto su istražitelji okrivili muškarca iz muslimanskog čečenskog regiona za ubistvo Njemcova, a njegov bivši šef je kazao da su ga razbesnele karikature proroka Muhameda u francuskom satiričnom magazinu Šarli ebdo.

Moskovski sud je prekjuče podigao optužnicu protiv petorice osumnjičenih za ubistvo Njemcova, a jedan od njih, Zaur Dadajev, prema rečima sudije, priznao je krivicu. Russia Today je javila da je motiv ubistva „mogla biti oštra izjava Njemcova povodom islama“.

„Istražni organi su otkrili kontakte osumnjičenih sa inostranstvom, pa se zato verzija o tragu u inostranstvu takođe proverava“, rekao je taj izvor.

Dadajev, koji je služio u čečenskom bataljonu Sever stvorenom pod patronatom čečenskog lidera Ramzana Kadirova, a koji je kasnije ušao u sastav Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, ukazom predsednika Rusije 2010. nagrađen je Ordenom za hrabrost. Orden su mu uručili tadašnji ministar policije Rusije Rašid Nurgalijev i Kadirov.

KADIROV: Dadajev je religiozan

Reagujući na hapšenje Zaura Dadajeva, Ramzan Kadirov je rekao da je bio „potresen komentarima koji su podržavali štampanje karikatura“ proroka Muhameda. „Svi koji znaju Zaura znaju da je on veoma religiozan i da je, kao i svi muslimani, bio potresen radom lista Šarli edbo“, kazao je Kadirov. „Ja sam čvrsto uveren da je iskreno bio veran Rusiji, da je bio spreman da da život za domovinu. Bio je istinski patriota“, kaže Kadirov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari