Tvrdnjom da je žrtva progona zbog toga što je odbio da ćutke podnese svoju nedavnu smenu, bivši direktor Kraljevačkog pozorišta Vladan Slavković javno se stavio na raspolaganje istražnim organima, tražeći da se utvrdi da li je kriv za navodne malverzacije oko sanacije pozorišta posle zemljotresa.


– Ne mareći za činjenice, predstavnik Srpske napredne stranke (SNS)u pozorištu, danima proziva N. N.. osobu iz pozorišta koja je, navodno, pozorište dve godine posle zemljotresa držala zatvorenim, proneverila novac za rekonstrukciju i čitav grad držala u obmani – rekao je Slavković.

On je istakao da će, ukoliko se utvrdi da je kriv i za jednu od pronevera odgovarati po zakonu, ali da će, ukoliko se dokaže da ih nije bilo, sam tražiti zakonsko zadovoljenje.

– Pozorište će ponovo otvoriti svoja vrata posetiocima 3. novembra, na dvogodišnjicu zemljotresa – najavila je v.d. direktora Kraljevačkog pozorišta Biljana Konstantinović.

Ona tvrdi da je u zapisnicima komisija koje su obišle objekat posle zemljotresa konstatovan prvi i drugi stepen oštećenja objekta i da nije bilo razloga da pozorište ne radi.

I bivši direktor Slavković kaže da je zgrada imala drugi stepen oštećenja, da je po tom zapisniku i urađena sanacija kalkana, ali da dve komisije koje su dolazile posle toga da prime objekat nisu izdale dozvolu za korišćenje.

Arhitekta Rajko Ćubrić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, ispred treće komisije koju je angažovala lokalna samouprava da proceni stanje objekta, rekao je da su stručnjaci sada pronašli objašnjenje zašto pozorište nije oštećeno kao ugostiteljski deo u istom objektu koji pripada preduzeću „Srbija“ a.d.

– Deo zgrade koji pripada pozorištu obnovljen je 1983. godine, a međuspratna čelična konstrukcija urađena 30-tih godina prošlog veka toliko je pouzdana da je i danas teško naći takav kvalitet – rekao je Čubrić.

Bivši direktor pozorišta rekao je da je projekat sanacije pozorišta urađen na zahtev Ministarstva kulture, ali da su ih, kada je on urađen, na toj adresi odbili uz obrazloženje da je u toku predizborna kampanja.

Slavković tvrdi da je projekat koštao 30 odsto ispod tržišne cene i da taj isti projekat sada fragmentarno koriste za rekonstrukciju.

– Ja samo nisam uspeo da dobijem novac od političara i to je to – naveo je Slavković koji tvrdi da je projekat rekonstrukcije koji je rađen 2006. godine predviđao 60.000 evra za popravku zgrade pozorišta, a da će sadašnji koštati 20.000 evra i da po tome ispada da je „zemljotres, zapravo, popravio zgradu“ – kaže on.

Milišić: Nećemo nikoga hapsiti

Na konferenciji za novinare predsednik Komisije za praćenje radova na sanaciji Kraljevačkog pozorišta Miloš Milišić rekao je da su istražnim organima predočena dokumenta koja treba da dokažu da je u radu pozorišta bilo malverzacija.

– Ko je menjao sistematizaciju na svoju ruku, gde se delo između 22 i 24 miliona dinara donacija za sanaciju, ko je na projekat sanacije potrošio 7.000 evra i zašto pozorište nije radilo dve godine – pitao je Milišić, koji je i predsednik Saveta za kulturu Gradskog odbora SNS u Kraljevu.

– Nećemo mi nikoga hapsiti, ali ćemo tražiti da se sve istera na čistac, jer smo to u predizbornoj kampanji obećali našim biračima – rekao je Milišić.

On je, izražavajući uverenje da će istražni organi dosledno odraditi svoj posao, odbio da personalizuje svoje optužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari