Ispod murala patrijarhu Irineju u Zrenjaninu ispisan grafit Stop Linglong 1Foto: O21.rs/Građanski preokret

Ispod nedavno oslikanog murala pokojnom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju, na fasadi zgrade na Žitnom trgu u centru Zrenjanina danas je ispisan grafit „Stop Linglong“, a pored poruke iscrtane su i dve mrtvačke glave.

Linglong je kineska fabrika pneumatika koja se ubrzano gradi u industrijskog zoni i prati je niz kontroverzi.

Mnoge ekološke nevladine organizacije više puta su negodovale jer se fabrika gradi bez prethodne studije uticaja na životnu sredinu.

Postoji pet kategorija komponenti štetnih gasova u gumarskoj industriji – sumporna jedinjenja, prašina ili čađ, jedinjenja koja sadrže hlor, ugljovodonici i organske materije koje sadrže kiseonik.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je krivičnu prijavu protiv odgovornih u kineskoj kompaniji Linglong zbog građenja fabrike guma u Zrenjaninu bez građevinske dozvole.

Prema najavi kineskog investitora, fabrika gume će biti izgrađena u tri faze, a prva faza trebalo bi da bude gotova 2021. godine.

Kompletan završetak radova najavljen je za mart 2025. godine kada fabrika bude u potpunosti izgrađena, u njoj bi trebalo da se proizvodi 3.600 tona finalnih proizvoda ili 13.6 miliona komada guma godišnje.

Fabrika u Zrenjaninu na placu od 130 hektara, biće ukupne površine 393.660 kvadratnih metara.

U fabrici bi trebalo da bude zaposleno gotovo 1.200 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.