Ispred Skupštine performans ugostitelja koji traže da im se dozvoli da rade 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Oko stotinu ugostitelja iz Beograda, Aranđelovca i Šapca okupilo se večeras ispred Skupštine Srbije da performansom iskažu nezadovoljstvo zbog odluke Kriznog štaba o zabrani rada ugostiteljskih objekata.

Oni su prikazali vožnju u gondoli gde je više ljudi na malom prostoru, i kako neke javne ličnosti slave rođendane u kafani i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević pije vino u restoranu.

Generalni sekretar Udruženja ugostitelja iz Aranđelovca Marko Janković rekao je za Betu da je odluka o zabrani rada ugostiteljskih objekata „besmislena jer rade fabrike, a gužve su i u autobusima i hipermarketima“.

„Pitamo da li su ove mere kozmetičke ili suštinske. Ako je zatvaranje rešenje da se zaustavi pandemija, neka zatvore sve firme, a ne samo ugistitelje“, rekao je Janković.

Vlasnik restorana u Beogradu Dejan Petković zatražio je od Kriznog štaba da „ne upire prst u restorane kao jedino leglo zaraze“.

„Ugostitelji ne rade dve nedelje, a broj zaraženih i umrlih raste. Niko ne spori da virus korone cirkuliše, ali uz antiepidemijske mere možemo da radimo“, rekao je Petković.

Dodao je da ugostitelje „niko ne pita da li je moguće raditi u uslovima neizvesnosti, kada se mere donose bez najave, pa da traže da rade bar sa smanjenim kapacitetom“.

On je rekao da ograničenje rada traje godinu dana i da više ne mogu da izdrže i da nemaju novca da plate dažbine, a da su radnici počeli da daju otkaze.

Ugostitelj iz Šapca Katarina Marić rekla je da su „totalno diskriminisani zabranom rada i da je mnogim ugostiteljima isključena struja jer nemaju novca da je plate“.

„Dozvolili su da gondole rade i da na nekoliko kvadrata sedi osam osoba, a od ugostitelja se traži za jednu osobu devet kvadrata“, rekla je Marić.

To, prema njenim rečima, znači da ugostiteljski lokali od 30 kvadratnih metara koji imaju dva kelnera mogu da prime jednog gosta.

Matić je rekla da i „ugostitelji iz unutrašnjosti traže da rade kao u Beogradu jer su danas u Knez Mihajlovoj ulici bile pune bašte, a gosti su navodno svratili da kupe kafu za poneti“.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da bi se popuštanje mera protiv korone u odnosu na ugstitelje, ako bi to toga došlo, odnosilo na otvaranje letnjih bašta i upozorio da se virus brzo širi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari