Istoričari o Stepincu, pre pape presuđuju kardinali

* Predstavnici Srpske pravoslavne crkve nisu pripremili dokumentaciju kojom bi potvrdili svoje stavove da je Stepinac bio ratni zločinac * Pavlović: Srbi i Hrvati se preko istorije ne mogu pomiriti
Završen sastanak mešovite katoličko-pravoslavne komisije u Novom Sadu

Ostavite komentar


  1. Zasto se ovde o tome raspravlja nije ovo vise Jugoslavija.Ovde mu nema spomenika a tamo neka ih i bude ako evropa to podrzaba mi smo nemocni.Trosimo energiju na pametne konstruktivne stvari kao recimo,demografija pre svega.

  2. Slazem se sa Klasnicem da Stepinac nije ratni zlocinac. Ali jasno je da nije bio osobito hrabar i da se nije previse suprotstavljao Pavelicu i njegobvim ubicama, koji su mu uostalom i ubili brata simpatizera NOB. Dakle, u jednom jako teskom istorijskom trenutku nije se najbolje snasao i ne moze biti nikakav simbol antifasisticke borbe. Ni Tito ga nije tretirao kao zlocinca: svadja izmedju njih je izbila zato sto Stepinac nije bio voljan da podrzi otimanje italijanskih teritorija u (Istra, Rijeka, otoci, Zadar, itd), sto je Titu u tim godinama bila glavna spoljnopoliticka opsesija. Tu je Stepinac ostao veran Papi Piju XII koji je hteo da ti krajevi ostanu u Italiji, i zbog toga je nastradao.

  3. "Papa je obavezao i jednu i drugu stranu da …"
    Како је бискуп Рима могао на било шта да обавеже Српску православну цркву која није под његовом јурисдикцијом? Могао је само да је ЗАМОЛИ да помогне да се утврди истина.

  4. "uključiti i nemačke i italijanske eksperte, jer je NDH bila njihovo čedo"
    Мислим да то није добра идеја. Да ли сте икад чули да родитељи нешто лоше кажу о свом чеду?

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.