Istoričarka Repajić: Na Akademiji povodom 9. maja emitovane ljotićevske pesme 1Foto: Instragram/Budućnost Srbije

Istoričarka i članica Predsedništva Partije radikalne levice Milena Repajić izjavila je danas da je netačna i smešna zamena teza istoričara Dejana Ristića da su „ljotićevske pesme izvođene na svečanoj akademiji povodom Dana pobede nad fašizmom zapravo pesme Momčila Nastasijevića”.

Baš za tu prigodu su organizatori našli za shodno da iz Ljotićevih kandži izvlače pesme koje tobože nikakve veze sa njim i njegovim fašistima nemaju, i da baš 9. maja u program ubace pet pesama koje je su koristile srpske SS trupe i koje danas distribuiraju neonacisti, sa sve umetnutom “Krvavom bajkom” o streljanju kragujevačkih đaka, koje su na pogubljenje vodili isti ti Ljotićevci, navela je Repajić u pisanoj izjavi.

Argument “te pesme su starije od Ljotića” neodoljivo podseća na “svastika je stari indijski simbol”, ili “za dom spremni je stari hrvatski pozdrav”, odnosno na providne pokušaje rehabilitacije fašizma u procesu kontrarevolucije posle 1990. godine, dodala je ona.

Repajić tvrdi da u Sabranim delima Momčila Nastasijevića nije uspela da nađe nijednu od pesama recitovanih na akademiji, ali ih je našla na modernim neonacističkim kompilacijama “pobedničkih pesama srpskih dobrovoljaca”, i u časopisu “Srpski dobrovoljac” iz 1943. i 1944. godine.

Tu se kao autor pesme “Mrtvi niste” pominje izvesni Dimitrije Dika Narandžić, kaplar-dobrovoljac Trećeg dobrovoljačkog odreda ljotićevskog SDK, predočila je Repajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.