Istraživači iz Srbije među najuticajnim u svetu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Ukupno 68 istraživača iz Srbije našlo se na najnovijoj rang-listi za 2020. godinu najuticajnijih naučnika koju treću godinu zaredom objavljuje grupa istraživača sa Univerziteta Stanford.

Sačinjene su dve tabele, jedna koja se odnosi na rangiranje bazirano na parametrima uticajnosti za celu karijeru istraživača u periodu 1960-2020. godine, a druga daje rangiranje koje se oslanja na podatke za ukupan broj citata u 2020. godini.

Prema rezultatima koje su ostvarili u dosadašnjoj kaijeri naših deset najbolje rangiranih istraživača su: Ivan Gutman (Univerzitet u Kragujevcu), Branislav Jeremić (BioIRC), Dušan Teodorović (Univerzitet u Beogradu), Ljubomir Ćirić, (Mašinski fakultet), Vladimir Kostić (UB), Radivoje Popović (Sentronis), Pasi Huovinen (UB), Dalibor Petković (Univerzitet u Nišu), Sergej Ostojić (Univerzitet u Novom Sadu) i Miroslav Dramićanin (Institut za nuklearne nauke Vinča).

Na rang-listi je najviše istraživača sa Beogradskog univerziteta, među kojima su i Gordana Ćirić Marjanović, Vladan Devedžić, Stojan Radenović, Magdalena Đorđević, Slavko Mentus, Marina Soković…

Metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks itd.

Ove godine je rangrano više od 180.000 istraživača, od preko osam miliona koliko ih ima u svetu. Istraživači su klasifikovani u 22 naučne oblasti i 176 podoblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari