Istraživanje: Deca migranti i izbeglice izložena sistemskom nasilju 1Foto: Shutterstock/Doidam 10

Deca migranti i izbeglice, koja putuju balkanskom rutom, izložena su sistematskom nasilju, a počinioci su najčešće policija i krijumčari, pokazuje regionalno istraživanje koje je sprovela organizacija Sačuvajmo decu (Save the Children).

Većina dece u Srbiji i BiH koja su učestvovala u istraživanju rekla su da je, uz ostale vidove nasilja, vrlo prisutno seksualno nasilje i da su ona sama bila izložena, svedočila ili čula od druge dece za brojne slučajeve.

Nalazi istraživanja govore o propustima u zaštiti dece izbeglica i migranata koja stižu u Evropu, jer deca o nasilju govore kao o sastavnom i neizbežnom delu svog migrantskog iskustva.

Zbog nasilja kojem je izložen zabrinjavajući broj dece – jedno od troje intervjuisanih – steklo je uverenje da niko ne može da im pomogne, dok neki od njih veruju da ne mogu pomoći ni sami sebi.

Istraživanje organizacije Sačuvajmo decu sprovedeno je sa Univerzitetom u Sarajevu i istraživačima sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Prema nalazima istraživanja, najverovatnije je da su sva deca koja migriraju u Evropu koristeći balkansku rutu izložena nasilju koje ugrožava njihovo zdravlje, dobrobit, pa i njihove živote.

Prema svedočenjima dece, najčešći počinioci nasilja su policija na granicama i krijumčari sa kojima deca putuju, a deca kažu da krijumčari ponekad ubijaju ili ostavljaju decu i odrasle u uslovima u kojima ne bi mogli sami da prežive, pa njihova tela ostaju kao upozorenje drugoj deci koja putuju rutom.

Nasilje je povezano sa politikama i praksama država, uključujući i EU, koje služe da zaštite granice i odvrate migrante.

Nedostatak podrške, nehumani uslovi boravka u centrima za izbeglice, kao i nemogućnost da dobiju psihološku zdravstvenu negu, povećavaju rizik da će deca trpeti dugotrajne, a možda i nepopravljive posledice nasilja, navodi se u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari