Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda nastavio je, tokom juna, arheološka istraživanja manastira Sveti Nikola u Pribojskoj Banji. Ovaj manastir je poznat kao sedište jedne od najstarijih episkopija samostalne Srpske pravoslavne crkve. Sava Nemanjić je ovaj manastir proglasio episkopskim sedištem 1219. godine.

Istraživanja su započeta prošle godine kada je istražen i obnovljen deo ogradnog zida podignut u XIV veku. Ovogodišnji radovi usmereni su na otkrivanje arhitektonskih ostataka i tragova kulture iz starijih perioda.

– Sačuvani tragovi manastira Svetog Nikole Dabarskog, (koji se istražuju na južnoj padini izvan ogradnog zida iz XIV veka), ujedno pripadaju utvrđenom gradu koji je čuveni arapski putopisac Idrizi opisao i uneo u svoju kartu sveta, 1154. godine kao „maleni grad Banja na reci Limu“ , kaže Marina Bunardžić, arheolog-savetnik, koja rukovodi Stručnim timom ovog arheološkog istraživanja. Radnici na istraživanju trenutno uklanjaju debele naslage šuta ispod kojih se naziru arhitektonski ostaci velikih zidanih objekata koji su tokom srednjeg veka, kako je objasnila Marina Bunardžić, stradali u velikom požaru.

Živu arheološku aktivnost u pribojskom kraju upotpunjava i iskopavanje humke iz Gvozdenog doba, (kolektivna praistorijska grobnica) u Kratovu . Ovo arheološko iskopavanje u organizaciji Zavičajnog muzeja u Priboju prate bogati nalazi ratničke opreme i nakita iz 14 do sada otkopanih grobova .

– Rutoško-Kratovska dolina je putni komunikacijski pravac kroz milenijume. Time se objašnjava ovo bogatstvo tragova različitih kultura u velikom vremenskom razdoblju, (od Neolita do Srednjeg veka), kaže Savo Derikonjić, direktor pribojskog muzeja i rukovodilac ovog arheološkog istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari