Istraživanje: Nedeljnici kritički prema Vučiću 1Foto:Stefana Savić

Gotovo svi nedeljnici u Srbiji su kritički nastrojeni prema vlasti, a od pet analiziranih, dva su radikalno – Vreme i NIN, dva umereno – Novi magazin i Nedeljnik, dok Pečat zauzima specifično mesto, pokazala je analiza Kvartalni medijametar za period april – jun.

Autor analize Dejan Vuk Stanković konstatovao je da je slika vlasti u nedeljnicima sveobuhvatno negativna, i ona je „personalizovana“ na njenog ključnog aktera – Aleksandra Vučića, koji je „precizno, detaljno i sveobuhvatno kritikovan“.

Vučić je, ukazao je Stanković, u nedeljnicima prikazan kao autoritativni lider, nedemokrata, čovek koji ne uvažava medijske slobode i prava građana, čovek na čelu koruptivne vlasti.

On je dodao i da se iznose kritičke opservacije koje se odnose na reformu pravosuđa, kao i prema regionalnoj i politici prema Kosovu, a sve se to prenelo i u domen sporta, zbog fotografija Vučićevog sina na svetskom prvenstvu u fudbalu.

Ako bi gledali sve te radikalne novine, zaključili bi da živite u najgorem od svih mogućih svetova, konstatovao je Stanković.

Istraživanje je, prema njegovim rečima, pokazalo da opozicija u nedeljnicima ima „značajan popust“ u odnosu na svoje delovanje i „kritička oštrica prema njoj je znatno tuplja“.

Medijametar, iza koga stoji Institut za javnu politiku, ima i istraživanje naslovnih strana sedam dnevnih novina – Politike, Večernjih novosti, Blica, Danasa, Kurira, Alo i Informera, a analizirano je 2.009 tekstova s naslovnica, ili 57,74 odsto ukupnog broja.

Metodolog istraživanja Danica Laban rekla je da 1.582 teksta na naslovnim stranama, ili 79 odsto čini izveštaj, a najveći broj je u Informeru – 96,13 odsto, dok je najmanja zastupljenost tekstova pisanih u tom žanru u Politici – 64,55 odsto.

Po strukturi izveštaja, 76,11 odsto je nebalansirano – čitav tekst je zasnovan na stavu jednog sagovornika ili stavovima različitih sagovornika koji nastupaju sa istog stanovišta, a u tome, sa 99 odsto prednjači Informer.

Najzastupljeniji akter na naslovnim stranicama dnevnih novina bio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o kome na naslovnim stranama dnevne novine izveštavaju pretežno neutralno, u 93.79 odsto slučajeva.

O njemu je napisano još i 3,72 odsto (21) pozitivnih i 2,48 odsto (14) tekstova sa negativnom konotacijom.

Vučić se kao protagonista tekstova na naslovnicama pojavljuje 564 puta, premijerka Ane Brnabić je prisutna u 165 tekstova, a ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u 134 napisa.

Istraživanje je pokazalo da je u drugom kvartalu zabeležen značajan pad broja pojavljivanja opozicionih aktera – 844, a u prvom je bio 1.781, šo je rezultat kampanje za izbore u Beogradu.

Najzastupljeniji predstavnik opozicije na naslovnim stranama bio je Vojislav Šešelj sa 98 pojavljivanja, a slede Dragan Đilas – 92 teksta i Vuk Jeremić – 76.

Najviše negativnih tekstova napisano je o Jeremiću – 20, potom Đilasu – 13, Šešelju i Saši Jankoviću – po 11.

Neimenovani izvori dobili su čak 391 tekst na naslovnicama novina, a procentualno ih je najviše u Informeru – 36,46 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari