Istraživanje: Novinari smatraju da je sudstvo zatvoreno, sudije da su novinari neobučeni 1Foto: Pixabay/Andy Leung

Novinari smatraju da je pravosudje zatvoreno, da sudije ne smeju sa njima da komuniciraju, a pravosudje smatra da mediji i novinari nisu dovoljno stručni i da krše mnoga prava, pokazala su istraživanja Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Partnera za demokratske promene Srbija (Partneri Srbija).

Sudija u penziji i autorka istraživanja NUNS-a Vida Petrović Škero izjavila je na tribini „Korak napred ka boljoj komunikaciji pravosuđa, medija i građana“ da se „sudije boje novinara koji će da ih izlože pritisku, dok novinari smatraju da sudije rade pod pritiskom vlasti“, saopštio je NUNS.

Po rečima istraživačice Partnera Srbije Kristine Kalajdžić, veliki problem po novinare predstavlja i to što sudovi u 85 odsto slučajeva ne objavljuju vesti i saopštenja na svojim sajtovima, dok osnovna tužilaštva to ne rade u 72 odsto slučajeva.

Ona je istakla i problem „nepostojanja odgovornosti i stvarnih sankcija“ za institucije koje ćute i koje su netransparentne u svom radu.

„U praksi ne postoje kazne za predsednike sudova ili portparole za neodgovaranje na upit novinara, ili zbog neobjavljivanja vesti na sajtovima. Stoga, nedostatak stvarne odgovornosti omogućava ovim institucijama da se sve više zatvaraju“, kazala je Kalajdžić.

Istraživanje NUNS-a, kako se dodaje u saopštenju, pokazalo je da se novinari u svom radu suočavaju sa velikim brojem barijera u dobijanju odgovarajućih podataka, jer postoji nepoverenje izmedju predstavnika pravosudnih organa i novinara.

Novinari su ocenili da postoji i nedovoljna obučenost portparola u pravosudnim organima, koji bi trebalo da budu ključni izvor informacija za medije i da se zbog toga novinari često u izveštavanju okreću drugim izvorima podataka, koji pružaju samo ograničene mogućnosti za objektivno izveštavanje.

Redakcije najčešće nemaju novinare koji su specijalizovani isključivo za praćenje rada sudova i tužilaštava, a opterećenje novinara drugim poslovima u većoj ili manjoj meri onemogućava ih da redovno prate sudjenja i tako na najneposredniji način dolaze do željenih informacija, dodaje se u saopštenju.

Rezultati izraživanja Partnera Srbije pokazuju da komunikacija sudova i tužilaštava sa novinarima, bilo usmena ili pisana, najviše zavisi od pojedinaca koji su unutar sudova, odnosno tužilaštava, zaduženi za komuniciranje sa javnošću.

Kada je reč o postupanju po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, to istraživanje je pokazalo da transparentnost sudova i tužilaštava opada ukoliko su predmet zahteva informacije koje su medijski interesantne i potencijalno uključuju nosice javnih funkcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.