plasticni otpadFoto: EPA-EFE/ALEX HOFFORD

Biro za društvena istraživanja bavi se analizom stanja u društvu, a tema životne sredine u poslednjih godinu dana postala je dominantna. Iz tog razloga odlučili su da istraže u kojoj meri građani doprinose njenom očuvanju i zagađenju.

Izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović ističe da je istraživanje sprovedeno kako bi se ispitali stavovi i razmišljanja građana o životnoj sredini.

„Sa sociološke strane smo hteli da vidimo kakvi su stavovi, kakva su razmišljanja građana o životnoj sredini. Pre svega kako ocenjuju svoju ulogu, a sa druge strane gde vide uzroke stanja životne sredine u Srbiji i hteli smo da vidimo kakav je njihov ekološki aktivizam“, navodi Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Rezultati istraživanja pokazuju da 58 odsto ispitanika smatra da građani podjednako kao i drugi akteri doprinose zagađenju životne sredine.

Kako Gavrilović navodi, politika nekažnjavanja je glavni razlog zbog kog pojedinci zagađuju životnu sredinu.

„Sa jedne strane imamo politiku nekažnjavanja. Znači da građani koji doprinose zagađenju životne sredine obično nisu kažnjeni, a i kada postoji kažnjavanje da su sankcije male. Samim tim dolazimo do nalaza koji je sa sociološke strane za nas najinteresantniji i opravdava ovo istraživanje, a to je da je kao faktor navedeno to da je zagađenje životne sredine postalo društveno prihvatljivo“, objašnjava Gavrilović.

Istraženo je i na koje sve načine pojedinci doprinose smanjenju zagađenja životne sredine. Snežana Đapić iz BIRODI-ja navodi nekoliko načina na koji građani to čine.

„To su ukazivanje poznanicima i prijateljima na to šta su negativna ponašanja, odnosno kako na svakodnevnom nivou smanjiti zagađenje. Druga praksa je svest da se kupuju, odnosno koriste, proizvodi čija proizvodnja ili upotreba nema negativan uticaj na životnu sredinu“, ističe Đapić.

Građani se o životnoj sredini najviše informišu putem društvenih mreža, što nije dovoljno i zbog čega je potrebno veće angažovanje javnog servisa.

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) istraživanje je sproveo putem onlajn ankete na uzorku od 513 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari