Istraživanje: Među starijim osobama 43 odsto njih nikada nije koristilo internet 1Predstavljeni rezultati istraživanja Foto: Medija centar

Crveni krst Srbije i Institut društvenih nauka predstavili su danas rezulate istraživanja „Starenje i digitalna uključenost“, koje je pokazalo da 43 odsto ispitanika starijih od 65 godina, nikada nije koristilo internet.

Predstavnica Crvenog krsta Nataša Todorović kazala je da treba voditi računa da starije osobe sa razvojem tehnologije, budu uključene i informisane na pravi način.

„Ono što su mnoga istraživanja pokazala, da godine nisu prepreka, već su tu neke druge barijere sa kojima se stariji suočavaju, kao što su troškovi, veštine, invaliditet. One nisu prilagodjene svim kategorijama“, istakla je Todorović.

Ona je kazala da je istraživanje obuhvatilo 303 osobe starije od 65 godina, od kojih su 51 odsto bili muškarci i 49 odsto žene.

Istraživanje se sastoji iz dva dela – prvi deo se bavi time koliko ispitanici koriste kompjutere i internet i na koji način, dok je drugi deo vodič za korišćenje e-usluga.

„Rezultati istraživanja su pokazali da je potreban vodič, da je potrebna mnogo veća informisanost i edukacija starijih“, istakla je Todorović.

Ona je rekla da preko 90 odsto ispitanika ne koristi elektronske usluge, a najčešći razlog je što su „naviknuti na plaćanje na šalterima, jer na taj način komuniciraju sa ljudima“, pored toga i sumnja u svoje veštine savladavanja novih veština, ali i to što nisu upoznati sa tom mogućnosti.

Prema rezultatima istraživanja, među ispitanicima koji koriste internet, najviše njih koristi mrežu Viber što predstavlja 45 odsto ispitanika, a zatim Skajp (Skype) 27 odsto njih.

Preporuke na osnovu rezultata istraživanja su veća informisanost starijih lica, obezbeđivanje pristupa internetu, kao i unapredjivanje njihove samostalnosti pri savlađivanju novih veština.

Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bešić ukazao je na značaj „Vodiča za korišćenje e-usluga“, ali je naglasio da je vodič više prilagodjen licima koja se služe računarom za njihovo unapređivanja nego što je za početnike.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kazala je da će napraviti dve grupe preporuka od navedenih koje će biti u izveštaju poverenika, koji predaje Narodnoj skupštini, za generalne preporuke za unapređenje ravnopravnosti.

Janković je naglasila da je „ne bi iznenadilo“ da za nekoliko godina srednja generacija bude najviše zaostajala u korišćenju tehnologija, jer, kako je kazala, „u srednjoj generaciji ima najmanje vremena za učenje“.

„Pre sedam ili osam godina, kada sam krenula sa korišćenjem komunikacionih tehnologija, u svojoj kući, u kojoj su tri generacije, sam bila ubedljivo najbolja. Danas, su me svi prevazišli. I otac i sinovi barataju brzo, jer su oni imali vremena da sve isprate i vežbaju“, kazala je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari