Na godišnjoj skupštini Saveza vojvođanskih Mađara, održanoj u subotu u Kanjiži, Ištvan Pastor, član predsedništva, izabran je za novog predsednika ove stranke, naslednika Jožefa Kase, koji je SVM predvodio čitavih 11 godina. Kasa je, inače, na toj skupštini izabran za počasnog predsednika.

Na godišnjoj skupštini Saveza vojvođanskih Mađara, održanoj u subotu u Kanjiži, Ištvan Pastor, član predsedništva, izabran je za novog predsednika ove stranke, naslednika Jožefa Kase, koji je SVM predvodio čitavih 11 godina. Kasa je, inače, na toj skupštini izabran za počasnog predsednika.
Novi predsednik SVM je na konferenciji za štampu održanoj zajedno sa Jožefom Kasom nakon izbora rekao da se neće bitnije menjati programska usmerenja SVM, ali je takođe najavio i intenzivniji javni dijalog u okviru mađarske nacionalne zajednice, odnosno intenzivniju komunikaciju stranke pre svega sa drugim mađarskim partijama u Vojvodini, nevladinim organizacijama i intelektualcima. U tom kontekstu se sagledava i potreba da se Savez vojvođanskih Mađara u kadrovskom smislu obnovi, mladim i ambicioznim ljudima, a što bi trebalo da obezbedi stranci mnogo širu podršku od one koju je imala na januraskim izborima, rekao je Pastor. On je istovremeno napomenuo da bi SVM, ne menjajući osnovna programska načela, i „krećući se terenom realne politike, želeo da postigne i da u jednom datom trenutku, kada se za to stvore uslovi, na dnevni red dođe i pitanje etničke teritorijalne autonomije“.

Konsultacije o pokrajinskim izborima mogu pričekati

Povodom poziva pokrajinskog odbora DS na razgovor o pokrajinskim izborima, Ištvan Pastor, koji je sekretar za privredu u vojvođanskoj vladi, kaže da je SVM spreman za takve razgovore, ali da oni možda još nisu na dnevnom redu.

– To jeste aktuelno pitanje, ali ne tako visokog intenziteta. Iznenađen sam tom inicijativom, i mislim da je to neka vrsta prividne aktivnosti, vrsta prikrivanja neke nemoći u nekim drugim sferama. Pokrajinski izbori bi trebalo da budu raspisani najranije do kraja 2007. godine, ali uz prethodno usvajanje čitavog seta zakona. Kako sada stvari stoje, teško je da ćemo dobiti i republičku vladu, pa neće biti ni parlamenta, i zato mislim da se sa razgovorom o izborima u Vojvodini može i pričekati – rekao je Pastor.

Pastor je na pitanje novinara o republičkoj vladi izjavio da smo po njemu bliži novim izborima nego novoj vladi, i u tom kontekstu napomenuo da SVM, kada je reč o mogućoj saradnji sa drugim partijama ostaje na istim pozicijama kao dosad, a koje karakteriše otvorenost i spremnost za saradnju sa drugim političkim akterima, koja podrazumeva širok krug mogućih partnera sa naše političke scene. Posebno se takve mogućnosti otvaraju u pogledu drugih stranaka ovdašnjih Mađara i i ja očekujem da ćemo na narednim izborima zajednički nastupiti“, rekao je Pastor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari