Ištvan Pastor posetio manifestaciju "Dan polja" Instituta za ratarstvo i povrtarstvo 1foto: Skupština Vojvodine/Andraš Otoš

Predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor prisustvovao je danas manifestaciji „Dan polja“, koju tradicionalno organizuje Institut za ratarstvo i povrtarstvo NS Seme, na njihovim oglednim poljima na Rimskim šančevima, u Novom Sadu.

Pastor je kazao kako je izuzetno važno to što Institut tradicionalno dva puta godišnje organizuje „Dan polja“ jer brojni poljoprivredni proizvođači dobijaju mogućnost da pogledaju institutska ogledna polja kukuruza, suncokreta, soje i drugih biljnih vrsta, da dobiju stručne savete i upoznaju sa sortimentom brenda NS Seme.

„To što je Vlada Republike Srbije 2018. godine Institutu za ratarstvo i povrtarstvo dodelila status instituta od nacionalnog značaja, krunska je potvrda uspeha, truda, vrhunskih rezultata i naučnih dostignuća, bez kojih je više od osam decenija nezamisliva poljoprivreda Vojvodine, Republike Srbije, ali i mnogo šire“, istakao je Pastor.

On je ocenio da je ova godina bila izuzetno izazovna i teška za poljoprivredne proizvođače, te da su i ovakve manifestacije prilika da se, u prisustvu eksperata iz oblasti poljoprivrede, procene očekivani prinosi, razmotre planovi i saveti za jesenju setvu, sagledaju razmere posledica izrazito sušne godine.

Predsednik Pastor je tokom ove manifestacije razgovarao sa direktorom Instituta prof. dr Jegorom Miladinovićem, predsednicom Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo prof. dr Draganom Latković, kao i sa predstavnicima republičke i pokrajinske administracije koji su učestvovali na „Danu polja“.

Tokom više od osam decenija uspešnog rada, novosadski Institut za ratarstvo i povrtarstvo je stvorio preko 1000 sorti i hibrida, od kojih je 500 registrovano u inostranstvu. Sorte i hibridi ovog Instituta prisutni su u 32 države sveta, od Evrope i Rusije, do Kine, Indije i Argentine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari