"Isus Svedržitelj" ilegalno preko granice? 1

Ministarstvo kulture i informisanja nema saznanja o prirodi i poreklu ikone „Isus Svedržitelj“, koja je kao protokolarni poklon Aleksandra Vučića završila u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina, prilikom poslednje posete Moskvi, kratko je ta nadležna institucija odgovorila na pitanja koja je Danas na nekoliko adresa uputio pre gotovo punog meseca.

Iako uz izvinjenje zbog kašnjenja, odgovori su, indikativno, stigli dan nakon objavljivanja poslednjeg teksta o Vučićevom poklonu, u kome se konstatuje da država, ukoliko ne želi da javnosti da odgovore koji je interesuju, jednostavno ignoriše i novinarska pitanja.

Koji su poznati detalji o ikoni iz 19. veka i njenom autoru, koja je njena materijalna ali i istorijska i društvena vrednost, gde je prethodno bila pohranjena, ima li status zaštićenog kulturnog dobra, da li je kupljena, na koji način, ili je možda poklon pravoslavne crkve, srpske ili ruske?

Ta pitanja ostala su bez odgovora.

Ministarstvo jeste, doduše kratko, odgovorilo koju proceduru poklon državnika drugom državniku, ukoliko je nacionalno umetničko delo, mora da prođe, ali ne i da li je konkretna ikona tako i tretirana od zvaničnih organa.

„Ministarstvo kulture i informisanja donosi rešenje o privremenom iznošenju ili trajnom izvozu kulturnih dobara na osnovu člana 118 stav 2 Zakona o kulturnim dobrima, čl. 16, 136 stav 1 i člana 141 Zakona o opštem upravnom postupku, člana 18 Zakona o ministarstvima i člana 23 stav 2 Zakona o državnoj upravi. Ako se radi o predmetima ili dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu, koja nisu utvrđena rešenjem za kulturna dobra, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdaje odobrenje za trajan izvoz ili privremeno iznošenje u inostranstvo, na zahtev zainteresovanih ustanova ili građana, na osnovu člana 80 stav 2 Zakona o kulturnim dobrima“, piše u objašnjenju Ministarstva.

Da li je isto rešenje Ministarstvo izdalo i za ovu ikonu, odgovor nismo dobili, a na pitanje da li je Republički zavod za zaštitu spomenika odobrio njen izvoz, upućeni smo na adresu Zavoda.

Odgovori Zavoda, koje smo jedine dobili iako smo se za ista pitanja obraćali svim nadležnim institucijama, od Kabineta predsednika i premijerke, pa do Agencije za borbu protiv korupcije, ipak daju najjasniju sliku. Jer kako iz Zavoda tvrde, nikakav zahtev za iznošenje te ikone van granica nisu dobili, niti su se time bavili. Dakle, malo je verovatno da je to umetničko delo, iako nezaštićeno statusom kulturnog dobra, prošlo bilo kakvu, a ipak prema stručnjacima neophodnu proceduru, bez koje se prenošenje ikone preko granica jedino najbliže može okarakterisati kao „švercovanje umetnina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari