Opština Žagubica najavila je podnošenje tužbe Višem sudu u Požarevcu protiv firme „Europelet Italija“ iz grada Monfalkone, na severu Italije, zbog nepoštovanja ugovora i naknadu štete u iznosu od 128.903 evra. Ova tužba, koju će zastupati predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović, biće podneta jer italijanska firma nije u dogovorenom roku izgradila fabriku, iako je u tu svrhu besplatno dobila dve parcele građevinskog zemljišta na potezu „Jelenac“, ukupne površine 2,5 hektara, sa kompletnom infrastrukturom.

– Prema ugovoru sklopljenom u januaru 2010. godine, opština je trebalo da na ovom zemljištu obezbedi svu komunalnu infrastrukturu, odnosno asfalt, priključke za vodovod, kanalizaciju, struju, grejanje i internet, što je ona i učinila. Obaveza druge strane bila je da u roku od šest meseci izgradi fabriku i zaposli 34 radnika sa područja opštine Žagubica – navedeno je u tužbi. Kao garanciju da će platiti eventualnu štetu zbog kašnjenja u realizaciji svojih ugovornih obaveza, italijanska firma položila je bankarsku garanciju na dogovoreni iznos od 128.903 evra.

– Pošto tuženi nije izvršio nijednu od preuzetih obaveza, opština Žagubica pokušala je da naplati bankarsku garanciju, zbog čega je morala da plati advokatsku kancelariju iz Italije. Međutim, nakon pokušaja naplate garancije, opština je obaveštena da tužena firma nema sredstva na računu i da nije moguća bilo kakva naplata – stoji u tužbi. Zbog svega navedenog, opština Žagubica traži od suda da se raskine ugovor sa italijanskom firmom i da se parcele vrate u posed opštine. Takođe, traži i naplatu iznosa od 128.903 evra, koliko je i predviđeno ugovorom u slučaju njegovog raskidanja.

Još 120.000 dinara

U svojoj tužbi podnetoj požarevačkom Višem sudu, opština Žagubica traži i iznos od 120.000 dinara, koliko je plaćeno za pokušaj izvršenja bankarske garancije u Italiji, za koju je angažovana advokatska kancelarija iz Udina, u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari